Premierul desemnat Ludovic Orban se întâlnește, vineri, cu liderul USR, Dan Barna, în cadrul negocierilor pentru formarea guvernului.
Barna i-a spus din start că vrea alegeri parlamentare anticipate, pentru că noul guvern nu va avea majoritate în Parlament. Aceasta s-a dovedit miercuri, când Senatul a respins proiectul USR de revenire la alegerea primarilor în două tururi.
Parlamentul confirmă temerile USR: Legea alegerii primarilor în două tururi, respinsă în Senat de PSD+UDMR
În plus, senatorii USR au lipsit masiv la vot, fiind prezenți numai 10 din totalul de 26.
USR nici nu vrea să fie la mâna PNL, după ce a obținut un scor mare la europarlamentare.
Barna: Nu putem să ne aliniem în spatele PNL ca un trenuleț, să ne care mai departe
Discuțiile cu liderul USD survin la o zi după eșuarea negocierilor lui Orban cu Victor Ponta – liderul Pro România, Călin Popescu Tăriceanu – ALDE și Kelemen Hunor – UDMR.
Ponta vrea anticipate odată cu alegerile locale
Niciunul dintre aceștia nu i-au promis sprijin premierului desemnat de președintele Klaus Iohannis, după căderea Guvernului Dăncilă, prin moțiune de cenzură.
Ponta nu votează Guvernul PNL: „Nici vorbă!”. Orban, furios: „Mi s-a părut că ne-am înțeles”
Kelemen nu vrea primari aleși în două tururi
Kelemen Hunor a declarat: ”Nu am promis sprijin, am spus că vom discuta cu grupurile noastre pentru că nivelul de încredere între PNL și UDMR este la un nivel scăzut din cauza a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Din punctul nostru de vedere, cea mai bună soluție ar fi un acord scris, am discutat, asta nu am luat nicio decizie”.
Condițiile UDMR sunt “ajungerea la un numitor comun privind rectificarea bugetară, prezentarea proiectului de buget de stat pentru 2020 până în 10-15 decembrie, bazat pe investiții, 6% din PIB pentru educație, inclusiv pentru investiții în educație”.
Kelemen (UDMR), după negocierile cu Orban: Nu am promis sprijin
Totodată, UDMR nu vrea ca viitorul guvern să dea ordonanțe de urgență, și nici asumarea răspunderii, pentru modificarea Legilor Justiției – pe care le-a votat cot la cot cu PSD și UDMR – și a Legii electorale, astfel încât să se revină la două tururi de scrutin pentru primari.
Tăriceanu impune 12 condiții
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la rândul său: “Nu pot spune că am hotărât astăzi ceva. Săptămâna viitoare vom hotărî ce facem. Presupune și o reuniune o forurilor statutare. Țin cont de faptul că colegii mei au experiența politică pentru a rezolva această criză cât mai repede”.
”Am venit pregătiți cu un document în 12 puncte de preocupare pe care le avem, condițiile pe care noi le punem pentru a acorda votul noului guvern. Printre condiții: menținerea cotei unice de impozitare, reținerea de a da ordonanțe în domeniul justiției, continuarea proiectelor majore de infrastructură începute, pentru că credem că trebuie să existe o continuitate, altfel am irosi resurse financiare, am cerut să se continue ceea ce este demarat, listarea la bursă a companiei Hidroelectrica, un guvern monocolor”, a spus el.
Pe de altă parte, el nu acceptă intrarea PMP la guvernare: “Nu mi se pare normal ca, la 30 de ani de la căderea comunismului, să existe în Guvern turnătorii securității personalizați de Petrov. Trebuie o curățenie morală”.