Premierul desemnat, Ludovic Orban, poartă miercuri ultimele negocieri cu liderul Pro România, Victor Ponta, care s-a cerut la discuții abia după finalizarea, marți, a întrevederilor cu ceilalți reprezentanți ai partidelor din Opoziție.
Inițial, Ponta a spus că nu va susține un guvern PNL, deoarece Pro românia a votat moțiunea de cenzură doar pentru a da jos Guvernul Dăncilă.
După negocierile de săptămâna trecută cu Orban, Ponta a reafirmat că nu susține Guvernul acestuia, dar îi face un hatâr: „Sunt cinci partide de dreapta – PNL, USR, PMP, ALDE şi UDMR. Ar trebui să să se înţeleagă ei cinci. Dacă le trebuie voturile de la Pro România, mai discutăm”.
Pro România are 35 de parlamentari.
Orban a reușit că bată palma, marți, cu cel care părea să-i pună cele mai mari dificultărți: Dan Barna, liderul USR, care este și contracandidatului lui Klaus Iohannis, susținut de PNL, la prezidențiale.
USR are 40 de parlamentari.
Barna a ajuns la un acord cu Orban: Anticipate după prezidențiale
Însă premierul desemnat va avea de furcă acum cu PMP, după ce a anunțat, marți, că nu-l primește la guvernare, așa cum au cerut Victor Ponta, Kelemen Hunor (UDMR) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE).
Tomac, supărat pe Orban: Nu vrea OUG cu 2 tururi la primari
PMP are 18 parlamentari.
Cât despre Tăriceanu și Kelemen, aceștia și-au declarat sprijinul – evident, cu liste lungi de condiții.
Tăriceanu, după ultimele negocieri cu Orban: Am mers cu 12 condiții, am căzut de acord asupra tuturor
UDMR are 30 de voturi, iar ALDE, 25.
Kelemen (UDMR), după ultimele negocieri cu Orban: Trebuie instalat un guvern cât mai repede
Orban: Negocierile au decurs bine, ne-am înțeles aproape în toate punctele
Ludovic Orban a declarat, marți, după întrevederi: ”Am avut discuții cu ALDE, PMP, UDMR și USR. Negocierile au decurs bine, ne-am înțeles aproape în toate punctele cu aproape fiecare formațiune și am convenit cadrul de colaborare. (…) Suntem practic pe drum bun și am făcut pași serioși înainte. Sunt încrezător că șansele de a reuși învestirea guvernului sunt foarte mari.
Acordurile de colaborare parlamentară pentru susținerea guvernului monocolor PNL urmează să fie discutate în cadrul conducerilor partidelor și validate”.
Orban a catalogat drept foarte bune discuțiile cu USR, precizând că au fost abordate mai multe teme, de la justiție, la reforma electorală la numele de miniștri. ”Am avut discuții legate și de miniștri. Au solicitat numele și le-am dat aceste nume. Am stabilit că în momentul deciziei finale vom avea o discuție telefonică”, a spus el.