După 10 zile de inundații în aproape toată România, în care au murit trei adulți și un copil, premierul Ludovic Orban a participat, miercuri, la o şedinţă de lucru la Ministerul de Interne, pentru evaluarea pagubelor, cu o zi îninte să fie ridicată avertizarea Cod Galben de ploi.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă.
Iată ce a declarat premierul Orban, la finalul ședinței de la MAI:
„Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri.
Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului.
Până în prezent, au fost 252 de persoane evacuate sau salvate din calea viiturilor.
Trebuie să spun că, exceptând riscul care există pe Prut, există riscuri şi în alte zone, dar sunt foarte greu de anticipat locurile unde se pot produce, pentru că, din cauza unor fenomene de instabilitate meteo, precipitaţii foarte abundente, cu o cantitate de până la 80 de litri, se pot crea local, pe anumite pârâuri, inundaţii.
Este important că tendinţa va fi, în nordul Moldovei, începând de mâine, să se reducă instabilitatea atmosferică şi riscul de precipitaţii cu căderi foarte abundente de apă.
A fost luată măsura de constituire la nivelul prefecturilor a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, pentru a se interveni cât mai repede cu fonduri pentru reparaţii şi despăgubirea oamenilor ale căror proprietăţi au fost afectate.
Guvernul poate apela şi la fonduri europene în aceste cazuri și are la fondul de rezervă suma de 1,4 miliarde lei”.
Întrebat ce se întâmplă cu oamenii care nu au casele asigurate, prim-ministrul a răspuns: „Ştiţi foarte bine că întotdeauna am găsit soluţii pentru a nu lăsa oamenii la necaz. Ne-am mobilizat şi am căutat să nu lăsăm oamenii fără acoperiş deasupra capului. Vom interveni. De exemplu, în Aiud sunt trei case avariate, cu siguranţă reparaţiile lor vor fi susţinute”.
Președintele Iohannis a susținut următoarea declarație la Palatul Cotroceni:
„Ne confruntăm cu o serie de inundații severe care au afectat viața a mii de români. În plină criză sanitară avem și o altă situație gravă cu consecințe pe termen lung.
Vreau să transmit un mesaj de solidaritate pentru cei afectați. Autoritățile depun eforturi pentru a-i ajuta pe cei afectați în aceste momente dramatice.
E tragic că fenomenele meteo s-au soldat cu decese. Din nefericire, inundațiile se repetă frecvent și trebuie să fim mult mai bine pregătiți. Soluțiile există și trebuie puse în aplicare.
Ce vedem acum e consecința schimbărilor climatice. Apar tot mai multe fenomene meteo extreme și în România. Luna iunie a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani.
E imperativă o schimbare rapidă de abordare. Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim diguri, ele nu mai sunt suficiente. Conservarea pădurilor și campanii de împădurire sunt soluții la îndemână cu efecte benefice pentru protecția malurilro cursurilor de apă.
O parte semnificativă a viitoarelor fonduri UE va trebui direcționată către proiecte legate de Green Deal. Vom face demersurile necesare pentru ca proiecte de acest tip să poată fi implementate.
Această schimbare de mentalitate e obligatoriu să aibă loc acum, pentru a evita aceste drame.
În contextul multiplicării avertizărilor meteo, fac un apel la cetățeni: fiți vigilenți, precauți. E nevoie de solidaritate și sprijin”.