Este din ce în ce mai evident că Viorica Dăncilă nu va lăsa pe nimeni să candideze în locul ei la alegerile prezidențiale din noiembrie, în principal pentru faptul că un alt candidat al PSD nu va obține susținerea partenerului de guvernare ALDE și. de ce nu, al Pro România.
Eugen Orlando Teodorovici, primul care își anunțase – în 23 iunie! – intrarea în cursa internă a PSD pentru a obține candidatura, a anunțat, duminică seara, că renunță.
Orlando și-a anunțat pe Facebook candidatura la Președinție
„M-am decis. Nu”, a declarat Eugen Teodorovici, duminică seara, la Antena 3.
„Marți, în Comitetul Executiv (CEX), în funcție de ce candidaturi rămân, acolo o să îmi exprim un vot. Sper că marți să se încheie discuția”, a adăugat el.
Prin retragerea lui, Viorica Dăncilă are cale liberă.
Marți va avea loc, la Parlament, începând cu ora 11:00, Biroul Politic Național al PSD, când va fi desemnat candidatul pentru prezidențiale. Propunerea urmează să fie validată în aceeași zi, în ședința Comitetului Executiv (CEX), începând cu ora 12:00, iar apoi în congresul PSD din 3 august.
Viorica Dăncilă a anunțat, încă de vineri, că începe, luni, negocierile cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care vrea să candideze el la prezidențiale, după ce partidul său a obținut rușoinosul scor de 4% la europarlamentarele din 26 mai. Evident că va cere și obține tot ce dorește de la premierul Viorica Dăncilă, înainte de a “ceda” să o susțină la alegerile din noiembrie.
Noul lider al PSD ales în locul lui Liviu Dragnea, intrat la pușcărie, a precizat că va negocia și cu Victor Ponta, care a rupt o parte din parlamentarii PSD și i-a dus în Pro România.
”Cu siguranţă, voi avea o discuţie atât cu dl Tăriceanu, cât şi cu dl Victor Ponta. Cred că dialogul este foarte important. Îmi doresc o coaliţie a celor trei partide, pentru a susţine candidatul pentru prezidenţiale”, a spus Dăncilă.
”Eu cred că luni (va avea loc întâlnirea – n.r), pentru că noi, marţi, avem prima dată Birou Permanent Naţional, apoi Comitet Executiv Naţional şi trebuie să intrăm în aceste foruri statutare deja cu concluzii, cu o discuţie avută cu liderul ALDE şi liderul Pro România, astfel încât să putem lua deciziile care se impun pentru perioada următoare”, a adăugat ea.
1,4 milioane de bugetari au salarii majorate, dar n-au votat PSD
Dăncilă vrea să obțină, de asemenea, voturile bugetarilor, cărora PSD le-a mărit excesiv salariile, fără însă ca aceștia să voteze candidații partidului la europarlamentare.
Este vorba despre circa 1,4 milioane de bugetari – dintre care 200.000 angajați în ultimii 2 ani și jumătate -, plus membrii familiilor acestora, care ar trebui să urce numărul voturilor la 3 milioane, cel puțin.
Dăncilă apelează la sindicate
“Îmi doresc alături de noi să vină şi sindicate, chiar şi partide care nu sunt parlamentare, patronate, toţi cei care vor să vină alături de PSD. Cred că vor aduce un plus, şi cred că dialogul este foarte important, pentru a vedea direcţia pe care merg liderii partidelor respective, dar este important pentru noi să vedem dacă putem coagula cât mai multe forţe alături de Partidul Social Democrat, astfel încât să ne maximizăm şansele de a câştiga alegerile prezidenţiale”, a arătat Dăncilă.
Evident, negocierile cu liderii sindicatelor vor merge pe amenințarea cu concedieri în rândul bugetarilor, în caz că PSD nu va obține voturile necesare intrării în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Și nu va fi vorba despre noii angajați, introduși de PSD în aparatul de stat.
Voturile pensionarilor, asigurate
Cât privește pensionarii, voturile lor sunt asigurate, deoarece Guvernul Dăncilă a programat să majoreze pensiile începând cu data de 1 septembrie.
Aceasta înseamnă că cei peste 5 milioane de pensionari vor primi mai mulți bani în luna octombrie – exact în perioada campaniei electorale.