UPDATE: OUG pentru modificarea articolului 4, alin. (4), din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptată de Guvern, în ședința de miercuri seară, și publicată imediat în Monitorul Oficial (OUG 74/2023).
Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, i-a pus pe tavă premierului PSD, Marcel Ciolacu, un proiect de Ordonanță de urgență (OUG) de modificare a Codului fiscal, astfel încât taxele nou-introduse sau majorate să fie aplicate mai rapid de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, în situaţii extraordinare de deficit bugetar.
(Vezi document la finalul articolului)
Boloș a precizat, la finalul ședinței Executivului, că România riscă să piardă 75 de miliarde de euro (46 de miliarde de euro din Politica de Coeziune şi 29,3 miliarde de euro din PNRR), dacă nu implementează pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.
Astfel, Ciolacu va putea introduce taxe sau le va mări pe cele existente de câte ori vrea, fără să fie constrâns de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede un termen de 6 luni până la aplicarea noilor biruri.
România se află în procedura de deficit excesiv, în condiţiile în care a înregistrat un deficit bugetar de 4,4% din PIB în anul 2019, iar conform recomandării formulate de CE şi adoptată de Consiliu în iunie 2021, România trebuie să pună capăt situaţiei de deficit excesiv până cel târziu în 2024, ţintele de deficit ESA stabilite de Consiliu fiind de 4,4% din PIB pentru 2023 şi 2,9% din PIB pentru 2024, precizează Ministerul Finanțelor.
În loc să reducă dezmățul cheltuielilor de la stat, premierul PSD Ciolacu, dar și antecesorul său de la PNL, Nicolae Ciucă, au mărit deficitul bugetar.
„Gaura bugetară” se tot mărește. Boloș: 43 de miliarde de lei (2,66% din PIB), la sfârșitul lui august
Iar Boloș a găsit soluția: taxele noi să fie aplicate imediat, nfără să se mai aștepte 6 luni, așa cum prevede Legea Codului fiscal. El argumentează, în promovarea proiectului OUG, că„ în lipsa unor măsuri fiscal bugetare atât pentru gestionarea eficientă a veniturilor bugetare, cât şi pentru eficienţa utilizării fondurilor alocate finanţării cheltuielilor publice, nivelul prognozat al deficitului bugetar este de aproximativ 6,84% din PIB, ceea ce în valoare absolută reprezintă 109,44 miliarde lei cu consecinţe imediate asupra creşterii costurilor finanţării deficitului bugetar dar şi asupra fondurilor alocate pentru investiţii în cadrul Politicii de Coeziune cu un buget alocat de 46 miliarde euro, cât şi asupra fondurilor alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu un buget alocat de 29,33 miliarde euro”.
În opinia lui Boloș, numai așa se va „evita riscul de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR şi Politica de Coeziune sau de creştere a costului finanţărilor pentru refinanţarea datoriei publice şi pentru finanţarea deficitului bugetar”.