Mandatul aleșilor locali va fi prelungit până cel târziu la 31 decembrie, iar procedurile vor fi simplificate, a anunțat luni, în debutul ședinței Executivului, vicepremierul Raluca Turcan.

Astfel, alegerile locale care ar fi trebuie să se organizeze în luna iunie se amână până în decembrie, când au loc parlamentarele la termen.

De la anticipate, s-a ajuns la amânare, localele urmând să fie la pachet cu legislativele, cel mai probabil, din cauza epidemiei de coronavirus (COVID-19). Amintim că, în Franța, președintele Emmanuel Macron a ignorat pandemia, care a blocat alegerile după primul tur. 

Turcan a precizat că, în această perioadă de criză, nu se poate desfășura campania electorală și nu pot fi derulate procedurile pentru organizarea alegerilor locale:

„Alegerile trebuie să fie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Așadar, trei instituții – Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul de Interne și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației –  propun un proiect de ordonanță de urgență de prelungire a mandatelor aleșilor locali până cel târziu la 31 decembrie 2020”.

OUG aduce și simplificări în procedura depunerii candidaturilor: partidele politice și candidații să prezinte o singură listă de susținători și trebuie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, câte 500 din fiecare județ și 1.000 din municipiul București sau, în locul listelor, să fie depusă o contribuție electorală de 3% în contul bancar.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version