Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluţie împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen,  însă premierul Nicolae Ciucă se declară optimist, după ce Parlamentul European a adoptat, marți, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene să admită cele două țări, până la sfârşitul anului 2022.

Moțiunea adoptată, miercuri, de Parlamentul olandez „solicită guvernului să asigure investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, pe baza faptului că Țările de Jos analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și reducerea corupției și a criminalității organizate în ambele țări, iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile”.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat în plenul parlamentului național că „nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen”, dar „problema este următoarea: pentru ambele țări este nevoie de o actualizare a monitorizării MCV” și de o ”lărgire” a misiunii de evaluare pe Schengen.

Joi, premierul Ciucă a declarat, în vizita de lucru pe care o efectuează cu ministrul de Interne, Lucian Bode, și ministrul Energiei, Virgil Popescu, la fabrica Softronic din judeţul Dolj:

„Am trecut în revistă repede acea decizie. Nu ne îngrijorează deloc, pentru că ţara noastră a făcut tot ceea ce era necesar, astfel încât să îndeplinească cerinţele tehnice pentru accederea în spaţiul Schengen, lucru care s-a dovedit şi prin rezultatele verificărilor făcute de comisia nominalizată în acest sens.

Noi ne-am oferit disponibilitatea, inclusiv în relaţia bilaterală cu Olanda, astfel încât acolo unde consideră că sunt probleme şi doresc să vină să verifice la faţa locului, suntem în măsură să acceptăm această colaborare bilaterală ca dumnealor să verifice şi să vadă că suntem pregătiţi pentru accedere la spaţiul Schengen.

Vă pot spune că pe stat de drept am făcut în aşa fel încât la nivelulul Guvern şi la nivelul întregii coaliţii să luăm măsurile care se impun, în directă coordonare şi colaborare cu reprezentanţii Comisiei, să avem un pachet de legi ale justiţiei care într-adevăr să fie în deplină aliniere cu justiţia din Uniunea Europeană şi să ducă la acel proces de modernizare a justiţiei din România, iar pe partea de crimă organizată avem instituţiile statului care sunt foarte bine consolidate şi sunt convins că îşi fac datoria aşa cum şi-au făcut-o şi până acum”.

Parlamentul European a adoptat rezoluţia de aderare a României la Schengen. Votul final trebuie cu unanimitate, la Consiliul UE

Toți cei cinci europarlamentari din partidul premierul olandez Mark Rutte s-au abținut, marți, la vot în Parlamentul European.

O decizie privind aderearea României și Bulgariei la Schengen ar urma să fie luată în 8 decembrie, când se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE.

 

Președintele Klaus Iohannis, aflat joi la Bruxelles, a precizat, înainte de a participa la reuniunea Consiliului Europea: „Votul a fost covârşitor pentru accesul României, Bulgariei şi Croaţiei, însă decizia nu se ia acolo. A fost un vot politic, un semnal politic foarte important pentru noi”.

Însă în urmă cu o săptămână, se declara mai sceptic:

Iohannis, despre Schengen: „E bine să fim realiști”. Mark Rutte: „Olanda nu este în principiu împotrivă; trebuie stabilit în MCV”

Șansele României să intre în Schengen la finalul anului depind decisiv de un raport pozitiv al Comisiei Europene asupra legilor justiției. MCV-ul este esențial pentru un rezultat pozitiv al demersurilor României, a declarat premierul olandez, Mark Rutte, care a vizitat România săptămâna trecută.

Iohannis: MCV ţine foarte mult de cum vor fi evaluate noile legi ale Justiţiei; putem fi optimiști, sunt bune
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version