Proiectul legii pensiilor speciale se întoarce la Senat, după ce Camera Deputaților a adoptat, luni, amendamente care „generează deosebiri majore de conţinut juridic” documentului ce trecuse deja de Camera superioară a Parlamentului, încă de la sfârșitul lunii martie.

S-au înregistrat 196 voturi “pentru”, 32 “contra” şi 14 abţineri.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat că actul normativ „va merge la Senat pentru adoptarea articolelor pentru care Senatul este for decizional”.

În raportul comisiilor de specialitate ale Camerei se arată următoarele:

„Precizăm că amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic şi existenţa unei configuraţii deosebite, semnificativ diferite, a proiectului de Lege faţă de forma adoptată de Senat, precum şi faptul că devin aplicabile dispoziţiile art.75 alin.(4) şi (5) din Constituţia României. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 116 alin.(4) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Legea se întoarce la Senat pentru a fi dezbătută în procedură de urgenţă.

Actul normativ are în vedere calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii”.

Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate, până în 2043, a precizat preşedintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version