PNL l-a criticat de câte ori a avut ocazia pe șeful ANRE, Dumitru Chiriță, iar premierul Nicolae Ciucă îi prelungește acum mandatul. Motivul: „rotativa” la guvernare, care va avea loc în primăvara anului viitor. 

PSD, care i-a instalat în funcție pe președintele ANRE și pe membrii Comitetului de reglementare, va preda ștafeta PNL la conducerea Secretariatului General al Guvernului (SGG), iar actualul secretar general, Marian Neacșu, va finumit șef al Autorității, urmând a fi înlocuit la Guvern cu un liberal, conform trocului din coaliție, care prevede totodată preluarea de către social-democrați a funcției de prim-ministru.

Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri figurează un proiect de Ordonanţă de urgenţă (OUG) prin care legea va fi modificată în sensul prelungirii pentru o perioadă de şase luni a mandatelor membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Mandatele acestora expiră la data de 23 octombrie 2022.

Virgil Popescu, ministrul Energiei care arăta cu degetul la ANRE, și-a schimbat, brusc, opinia. „În ultima vreme, să știți că am văzut un altfel de ANRE, care a început să supravegheze piața de energie”, a declarat el miercuri, la Digi24.

Deputatul USR Cristina Prună a avertizat că, după prelungirea mandatelor, „orice decizie va lua ANRE după 23 octombrie se poate lovi de nulitate în instanță”.

Prună (USR): Orice decizie va lua ANRE după 23 octombrie se poate lovi de nulitate în instanță

Dumitru Chiriță a fost numit în funcție de Parlament, în 2017, la propunerea și cu susținerea lui Liviu Dragnea, pe vremea când era liderul PSD.

Chiriță a fost anterior deputat PSD și a mai deținut funcții importante, precum cea vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). De profesie electrician, el a făcut studii de Drept la o universitate particulară, fără a o absolvi. 

Dumitru Chiriţă a încasat de la ANRE, în anul fiscal precedent, suma de 710.564 lei (145.000 de euro), în medie 59.100 lei pe lună (12.080 euro).

În declarația de avere, Chiriță a trecut două terenuri agricole în Tărtășești, Dâmbovița, de 5.400 mp, respectiv 7.500 mp, un teren intravilan în aceeași localitate și un teren forestier în Argeș.

El mai are o casă de 441 mp, în Tărtășești, și un apartament de 93 mp în București.

Președintele ANRE a mai declarat 1,15 milioane lei într-un cont curent deschis în 2020 la BCR, 146.000 lei într-un cont la Raiffeisen Bank și încă 50.000 de lei într-un cont la BCR și creanțe în valoare de 753.435 lei din vânzarea unui teren intravilan.

Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE, propus și susținut de UDMR , a încasat o indemnizaţie de 626.975 lei, în medie 52.000 lei pe lună (11.000 de euro).

Mircea Man, vicepreședinte ANRE, a fost deputat PDL de Maramureş (cinci mandate) și a fost propus și susținut de PNL. El are o indemnizație anuală de 626.975 lei, în medie 52.000 lei pe lună (11.000 euro.)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version