„Extindem lista drogurilor şi precursorilor de droguri ce intră sub controlul naţional cu cinci substanţe stupefiante şi psihotrope”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, miercuri, înainte ca Guvernul să aprobe un proiect de lege și să-l trimită Parlamentului, pentru completarea tabelelor anexă nr. I, II şi III la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Ciolacu l-a felicitat la scenă deschisă pe ministrul Internelor, Cătălin Predoiu, care spunea, anul trecut, că „Bătălia cu drogurile e pierdută”.

Predoiu: „Bătălia cu drogurile la categoria adulţi e pierdută; prioritar este să salvăm tânăra generație”

Marcel Ciolacu: „După cum am văzut cu toţii, Poliţia continuă să dea lovituri puternice reţelelor de traficanţi. Acesta este, de fapt, drumul pe care trebuie să mergem în continuare şi îl felicit pe domnul vicepremier. Evident, mai trebuie şi ca statul să înceapă să aibă grijă de victimele drogurilor şi să le redea acestora, majoritatea tineri, şansa unei vieţi normale”.

Proiectul de lege se înscrie în demersurile antidrog demarate de Guvern, urmărind totodată armonizarea cadrului legislativ național cu cele mai noi decizii legislative în domeniu adoptate la nivelul Uniunii Europene și al Comisiei ONU privind Substanțele Stupefiante.

„Astfel, pe lista substanțelor din categoria drogurilor și a precursorilor de droguri aflate sub control național acest proiect de lege introduce 5 substanțe noi/medicamente care conțin substanțe stupefiante și psihotrope și care fac obiectul Deciziei (UE) 2024/832 a Consiliului UE și al deciziilor Comisiei ONU privind Substanțele Stupefiante nr. 67/1, 67/3, 67/4 și 67/5. Prin punerea sub control național a substanțelor și medicamentelor menționate, în proiectul de lege aprobat de Guvern se evită deturnarea medicamentelor care conțin substanțele respective din circuitul legal în scopul traficului ilicit și consumului de droguri”, se arată într-un comunicat al Executivului,

Potrivit celui mai recent raport național privind situația drogurilor, 1 din 5 persoane ajunge la unitățile de servicii de urgență din cauza abuzului unor astfel de medicamente procurate cu sau fără recomandare din partea medicului.

„Mai mult, România face un pas în avans prin faptul că acest proiect de lege introduce sub control național încă două substanțe din categoria drogurilor sintetice care pot fi folosite ca alternativă ieftină la drogurile clasice, 2-CMC și 2-MMC. Deși, la nivel european, aceste substanțe sunt doar monitorizate la ora actuală, de către Agenția Europeană privind Drogurile, Guvernul a decis introducerea lor pe lista de control național luând în considerare faptul că Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) a identificat substanțele 2-CMC și 2-MMC în probele obținute din capturile de droguri”, potrivit comunicatului.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version