Instalat pe repede-înainte premier, Dacian Cioloş şi-a prezentat abia sâmbătă obiectivele şi programul de guvernare.

ciolos guvern

Noul premier s-a jucat de-a alba-neagra cu programul de guvernare, care în cele din urmă a rămas la varianta iniţială, de 13 pagini, deşi ulterior guvernanţii mai adăugaseră încă şapte.

Astfel, în materie de educaţie, Cioloş şi-a propus “să aducem toate şcolile la standarde minime de funcţionare şi garantare a siguranţei”. Guvernul vrea şi “continuarea procesului de elaborare a unui nou curriculum şi asigurarea condiţiilor de implementare, inclusiv pregătirea adecvata a cadrelor didactice, inclusiv prin restructurarea sistemului de formare iniţială a cadrelor didactice prin programe universitare de master”. De asemenea, Cioloş promite bani în plus pentru cercetare.

Pe linie politică, se ştie că echipa lui Cioloş a renunţat la ideea de organizare a alegerilor locale în două tururi de scrutin şi şi-a propus doar “aplicarea strictă a legilor în vigoare”.

În materie de transporturi, noul Guvern vrea “elaborarea unui Cod de Transport, care să stabilească politica de finanţare a infrastructurii cu obligaţia asigurării unui procent din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în conformitate cu obligaţiile europene asumate precum şi introducerea taxelor partajate si/sau încrucişate între sectoarele de transport ale României. Acest Cod urmează să stabilească şi politica de tarifare şi taxare a serviciilor publice din domeniul transporturilor”.

Cioloş şi-a mai propus “finalizarea fostului coridor IV de transport rutier precum şi a coridorului IV de transport feroviar Nord si Sud situate pe reţeaua de transport TEN-T Core” plus “dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Henri Coandă, dar şi a celorlalte aeroporturi din ţară”.

În materie de dezvoltare socială, Cioloş şi-a propus “reducerea deficitului în sistemul de pensii publice” şi “revederea proiectului bugetului de asigurări sociale pentru 2016 pentru asigurarea unui raport realist între resursele existente şi necesităţile sociale”.

Nu în ultimul rând, Cioloş vrea “finalizarea de urgenţă a unei Legi a sportului”, “extinderea prerogativelor Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, în sensul de a avea drept de veto împotriva autorizării unor construcţii în zonele de protecţie a monumentelor aflate în patrimoniul naţional”, dar şi “susţinerea bugetului Apărării cu minimum 2% din PIB”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version