Premierul Mihai Tudose neagă speculațiile de la Antena 3 potrivit cărora s-ar afla în conflict deschis cu liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru că refuză să răspundă la comenzile acestuia pe tema noilor taxe prevăzute în programul de guvernare modificat.

Am citit şi eu ştirea că ne-am fi certat, luni, cu preşedintele Liviu Dragnea şi pot să vă spun că noi nu ne-am întâlnit luni. N-am apucat să ne certăm încă; nici luni, nici ieri și nici azi. Ieri (marți, n.r.), după întâlnirea de la Ambasada Americii (de ziua SUA – n.r.) am stat de vorbă constructiv despre cum așezăm lucrurile pe linie de guvernare”, a declarat premierul, într-o conferință de presă susțunută la ministerul Transporturilor.

“Îmi pare rău dacă vă dezamăgesc, dar poate o să ne certăm, ca să validăm ştirea respectivă”, a adăugat el.

Întrebat dacă este sceptic în privinţa programului de guvernare, premierul a răspuns: “Sunt optimist în ceea ce privește programul de guvernare. E singură șansă a României să iasă din zona în care e, să ne dezvoltăm”.

La insistențele jurnaliștilor, prim-ministrul a dat explicații despre noile taxe  (impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate, ce urmează să fie introduse de la 1 ianuarie 2018 – n.r.):

“Vom analiza introducerea unor taxe, dar numai după simulare. Am spus că nu sunt de acord cu o implementare rapidă, fără simulare. Este dată în lucru la Ministerul Finanțelor simularea acestor taxe. Dacă simulările vor avea ca rezultat faptul că nu se pot aplica, că vor face mai mult rău decât bine, nu le vom implementa”.

Dragnea: “Nu va fi nicio măsură aplicată abrupt”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a asigurat și el, miercuri, că nu va fi aplicată “abrupt” nicio măsură fiscală.

“Există preocupări ale majorității parlamentare, ale Guvernului ca toate companiile care lucrează în România să plătească impozitele cinstit și la nivelul prognozat. Asta nu înseamnă că cele două-trei posibile măsuri nu vor fi discutate. Nu va fi nicio măsură aplicată abrupt decât după ce se vor face analize și simulări în detaliu. Dacă printr-o măsură care ar avea în vedere scoaterea la lumină a unor posibile transferuri de profit firmele care acţionează corect ar fi afectate, acea măsură nu se va adopta“, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că măsurile care vor afecta “firmele care acționează corect” nu vor fi aplicate.

„Şi cu taxa de solidaritate va fi făcută o analiză, o simulare. Dacă efectul gândit pozitiv în urma aplicării acestei măsuri nu se justifică, nu va fi aplicată”, a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, nu se va ajunge la situaţia ca măsurile din programul de guvernare, votate de Parlament, nu vor mai fi respectate, Dragnea a răspuns: „Îmi pare rău că aţi înţeles asta. Am spus foarte explicit că este o abordare corectă, suntem cinstiţi, deschişi, vom face o analiză seriosă. Eu sper să găsim modalitatea prin care toată lumea cinstită să aibă de câştigat, inclusiv bugetul de stat”.

„Dacă nu vom găsi această modalitate, nu vom aplica măsuri care să facă rău”, a subliniat liderul PSD.

Dragnea a mai spus că acelaşi punct de vedere asupra acestor măsuri îl au şi premierul Mihai Tudose, dar şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version