“Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanței 13”!

Premierul Mihai tudose și miniștii Cabinetului său au depus jurământul joi seară, iar președintele Klaus Iohannis i-a acuzat la scenă deschisă pe liderii coaliției PSD – ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, că au creat criza politică din ultimele două săptămâni. Șeful statului le-a cerut atât lor, cât și celor de la UDMR, “să termine” cu ”țopăiala fiscal-bugetară”, insistând totodată și asupra faptului că românii trebuie să aibă garanția că Guvernul apără și promovează statul de drept.

“Au trecut abia șase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD – ALDE, după ce au fost câștigate alegerile parlamentare de către această coaliție. O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime șase luni din mandatul coaliție PSD – ALDE ar putea suna: „Ați băgat țara în criză fiindcă nu ați știut să guvernați”. Că a fost vina sau că este vina fostului Prim-ministru care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a știut să plece singur, sau a altcuiva, nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, este o analiză pe care, probabil, ați făcut-o sau o veți face în coaliție. Dar faptele rămân și dovadă că această formulă scurtă de concluzii este adevărată este chiar moțiunea de cenzură prin care ați demis propriul Guvern. Și asta o noutate în spațiul democratic european”, a spus Klaus Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Mihai Tudose, validați cu 275 de voturi în Parlament.

“Fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanța 13”

“Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alții care au avut mandate mai scurte, ci după părerea mea, fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanța 13, iar coaliția PSD – ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură propriul guvern”, a acuzat șeful statului.

Noi taxe, noi impozite

Klaus Iohannis a avertizat asupra intenției noului guvern de a introduce taxe și impozite:

“Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliția cu un nou guvern și, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunță pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor deja se anunță contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile.

Nu veți mai putea merge în față românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat.

Este dreptul legitim al coaliției să meargă cu ce program de guvernare dorește în Parlament și dacă obține votul de învestitură, Guvernul se va apuca de treabă dar, în șase luni, schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numește predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental cu siguranță induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil, nu știm, nu am văzut astfel de calcule, dar stimați PSD-işti, ALDE-işti, UDMR-işti, în numele românilor vă rog să terminați cu această țopăială fiscal-bugetară, taxa de solidaritate”.

“Să ne încadrăm în marja de 3% deficit”

Președintele Iohannis i-a cerut noului premier Mihai Tudose să guverneze în așa fel încât să mențină deficitul bugetar sub 3%:

“Domnule Prim-ministru, onoraţi membri ai Guvernului, fiți solidari cu românii şi guvernați responsabil! Vă solicit să guvernați în așa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%”.

“Românii să aibă garanția că Guvernul apără statul de drept”

“Vă solicit să guvernați în așa fel încât românii să aibă garanția că Guvernul României apără și promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanței 13″.

2% pentru Apărare

Șeful statului a cerut, de asemenea, să se respecte angajamentul potrivit căruia se alocă 2% din PIB pentru Apărare:

“Dovediți că știm să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, așa cum am promis aliaților NATO. Dovediți că suntem capabili să ținem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiții publice și private, să avem în continuare creștere economică, așa cum ne-am angajat față de partenerii din Uniunea Europeană”.

Înîncheiere, președintele Klaus Iohannis a urat succes noului Executiv: “Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima! Eu mi-o doresc, românii și-o doresc și pot doar să sper foarte tare că și dvs vă doriți același lucru. În acest sens, încă o dată: succes!”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version