Generalul Nicolae Ciucă a a declarat marți, după preluarea exercitării mandatului de prim-ministru interimar, că împreună cu ceilalți miniștri PNL rămași interimari după demisia lui Ludovic Orban se va ocupa cu prioritate de gestionarea pandemiei COVID-19.

Iată scurta sa declarație, la Palatul Victoria:

„Am preluat conducerea interimară a Guvernului până la formarea noului Executiv. În perioada următoare vom continua să focalizăm atenția Guvernului pe gestionarea pandemiei COVID-19: punerea în aplicare a strategiei de vaccinare, vom continua măsurile economice în sprijinirea celor afectați de criză, ne vom concentra atenția pe finalizarea anului financiar 2020 și pregătirea anului 2021.

Vreau să îi mulțumesc domnului Ludovic Orban pentru echilibrul pe care a reușit să-l realizeze între măsurile pentru COVID-19 și măsurile economice.

Voi continua să asigur atribuțiile de ministru al Apărării Naționale”.

Guvernul interimar condus de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, nu poate emite ordonanțe de urgență și nici să inițieze proiecte de lege, însă poate adopta hotărâri.

Guvernul interimar Ciucă nu poate emite ordonanțe de urgență și nici iniția proiecte de lege
Amintim că, luni seară, premierul Ludovic Orban și-a depus mandatul, în urma rezultatelor slabe obținute de PNL la alegerile parlamentare, când PSD a ieșit pe primul loc.
Orban și-a depus mandatul, după eșecul PNL la parlamentare. Iohannis l-a pus pe Ciucă premier interimar

În aceste condiții numai premierul Orban pleacă, iar miniștrii Guvernului PNL rămân interimari, odată cu noul premier desemnat să asigure perioada interimarului.

UPDATE! Rezultate parțiale alegeri parlamentare 2020: PSD pe primul loc, urmat de PNL, USR și AUR. PMP și Pro România, sub 5%
Codul administrativ a mai stabilit că numai prim-ministrul cu drepturi pline reprezintă Guvernul în relaţiile acestuia cu Parlamentul, preşedintele României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Ministerul Public, celelalte autorităţi şi instituţii publice, partidele şi alianţele politice, sindicatele, cu alte organizaţii neguvernamentale. Totodată, premierul cu drepturi pline numeşte şi eliberează din funcţie: conducătorii organelor de specialitate din subordinea Guvernului, secretarul general şi secretarii generali adjuncţi ai Guvernului, secretarii de stat şi consilierii de stat din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, secretarii de stat şi subsecretarii de stat, alte persoane care îndeplinesc funcţii publice, în cazurile prevăzute de lege, potrivit sursei menţionate mai sus.
 
Cât privește învestirea noului Guvern, procedura este următoarea:
  • Articolului 103 din Constituţie prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
  • Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
  • Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
  • Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în faţa preşedintelui României.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version