Primarii i-au cerui premierului Nicolae Ciucă, la întâlnirea de luni de la Guvern, pensiile speciale votate în Parlament de PSD, sub formă de „indemnizații”, pe vremea Guvernului Dăncilă și amânate de doi ani pe motiv de pandemie.

Din poză nu putea lipsi penalul <a href=httpswwwsecundatvropenaliprimarul chirica pnl via psd trimis in judecata in al doilea dosar de coruptie 215973htmlhighlight=chirica target= blank rel=noopener><strong><span style=color ff0000>Mihai Chirica de la Iași trimis în judecată în două dosare de corupție<span><strong><a>

Dorinel Soare, primarul comunei Niculești, a declarat, la finalul discuțiilor cu premierul Ciucă:

„Impactul bugetar nu este așa cum s-a spus de 600 de milioane, pentru că această indemnizație va fi primită de cel care nu mai e în funcția de primar, ori mulți au murit, mulți sunt foarte tineri. Ar fi o chestiune morală de recunoaștere a acestei funcții, iar domnul prim-ministru a recunoscut că e o decizie politică și a spus că va ridica această problemă în prima ședință a coaliției.

UDMR a declarat pe față că susține aceste revendicări ale noastre. (…) Mai avem pe unul, pe domnul Ciolacu. A zis că nu pică bine, nu dă bine la public, la dvs. (n.red. presă). Și am zis că dvs. o să țipați o lună și o să tăceți pe urmă. Avem primari care nu se pot interna într-un centru de bătrâni că nu au cu ce să cotizeze din pensia de 2.000 de lei. Cred că guvernul are această datorie pentru că le-am zis că noi vom ridica steagul la alegeri și dacă tu nu mă vezi acum, s-ar putea nici eu să nu te văd data viitoare”.

Edilii sunt nemulțumiți de rectificarea bugetară aprobată recent, dar și de modificările operate în Codul fiscal, despre care susțin că au fost făcute „pe genunchi”.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, dar și președinte al Asociației Municipiilor, a obținut de la premierul Ciucă promisiunea că prevederile din Codul fiscal referitoare la modificarea calculului impozitelor locale, adoptată recent, vor fi amânate „cu cel puțin un an”.

Aleșii locali cer bani pentru cheltuielile pe care trebuie să le suporte la începerea anului școlar: pentru bursele elevilor, utilitățile publice,  deoarece au primit fonduri doar pentru prima jumătate a anului.

Edilii cer și măriri salariale pentru ei și subalterni. Guvernul PNL-PSD-UDMR le-a dat la rectificare numai 25% din majorarea prevăzută pentru anul 2022 în Legea salarizării. Ei acuză că primarii, viceprimarii, președinții de CJ și funcționarii publici din subordine au lefurile înghețate de un an și jumătate.

Aleșii locali invocă mărirea cheltuielilor proprii și ale instituțiilor pe care le conduc, provocată de creșterea inflației, care a depășit 15%. 

Reprezentanții Asociației Comunelor din România și cei ai Asociației Municipiilor s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, cu ministrul Dezvoltării Regionale – Cseke Attila, cu ministrul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu, cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Marcel Boloş, și cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor – Daniela Pescaru.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version