Primarii comunelor, orașelor și municipiilor, dar și președinții consiliilor județene (CJ) vin peste premierul Nicolae Ciucă, la Guvern, să-i ceară bani pentru facturi.

Ei sunt nemulțumiți de rectificarea bugetară aprobată recent, dar și de modificările operate în Codul fiscal, despre care susțin că au fost făcute „pe genunchi”.

Aleșii locali cer bani pentru cheltuielile pe care trebuie să le suporte la începerea anului școlar: pentru bursele elevilor, utilitățile publice,  deoarece au primit fonduri doar pentru prima jumătate a anului.

Edilii cer și măriri salariale pentru ei și subalterni. Guvernul PNL-PSD-UDMR le-a dat la rectificare numai 25% din majorarea prevăzută pentru anul 2022 în Legea salarizării. Ei acuză că primarii, viceprimarii, președinții de CJ și funcționarii publici din subordine au lefurile înghețate de un an și jumătate.

Aleșii locali invocă mărirea cheltuielilor proprii și ale instituțiilor pe care le conduc, provocată de creșterea inflației, care a depășit 15%. 

Primii care vor intra la discuții cu premierul Nicolae Ciucă – la ora 10.00 – sunt reprezentanții Asociației Orașelor din România și ai Asociației Comunelor din România .

La ora 14.00 va urma o a doua întâlnire a premierului, cu reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și ai Asociației Municipiilor din România.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version