După ce a fost desemnat drept noul premier al României, Dacian Cioloş are la dispoziţie 10 zile să-şi formeze echipa de miniştri cu care se va prezenta în Parlament, pentru a solicita un vot de susţinere.

ciolos

Ca de fiecare dată se fac speculaţii, mai ales că există pericolul ca, în condiţiile în care vorbim despre un guvern tehnocrat, Cioloş să aibă la dispoziţie doar 20 de feţe, fără un foarte mare suport informaţional.

Chiar şi aşa, există câteva nume demne de luat în seamă pentru cabinetul Cioloş. Ministru al Afacerilor Externe are mari şanse să fie desemnat Bogdan Aurescu, nume agreat inclusiv de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi de liderii Partidului Social Democrat. Diplomat român, fost secretar de stat în MAE şi profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, Aurescu pare să fie numele aruncat în luptă pentru ca guvernul Cioloş să primească inclusiv votul PSD-ului.

Aurescu are aproape două decenii de experienţă în MAE, a fost agent al României la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga sau agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În plus, a fost implicat într-un incident şocant, fiind bătut de un cetăţean german de origine română în incinta Facultăţii de Drept din Bucureşti.

Ministerul Apărării ar putea să-i revină lui Mihnea Motoc, ambasadorul României în Marea Britanie. Mihnea Motoc a activat mult în Ministerul Afacerilor Externe şi a condus delegaţii româneşti la conferinţe internaţionale ale ONU, OSCE, Consiliul Europei şi UE.

Ministrul Fondurilor Europene ar putea fi desemnat Marius Nica. A fost timp de cinci ani ofiţer la Ministerul Apărării Naţionale. Este master în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană şi a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb.

Ministrul Afacerilor Interne ar putea fi desemnat Dan Dungaciu. Are dublă cetăţenie, română şi moldovenească, a fost secretar de stat în MAE şi consilier al preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Actual director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dungaciu l-a acuzat zilele trecute pe Iohannis că “are mari probleme în a comunica temele majore de politică externă”.

Conform România TV, alţi miniştri propuşi să facă parte din guvernul Cioloş sunt Mihail Dumitru (Agricultură), Daniela Gheorghe (Finanţe), Tudor Constantinescu (Economie şi Energie), Laura Ştefan (Justiţie), Sorin Moisă (Transporturi), Sorin Cîmpeanu (Educaţie) şi Sorin Paveliu (Sănătate).

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version