Premierul desemnat Dacian Cioloş a trimis luni, în Parlament, programul său de guvernare (vezi document la finalul articolului).

ciolos facebook 6

În baza acestuia şi a audierilor celor propuşi ca miniştri, marţi seara se va vota în Parlament dacă guvernul lui Cioloş merită un vot de încredere sau nu.

UPDATE: Prim-ministrul Desemnat Dacian Cioloş a aflat abia după prezentarea publică a Programului de guvernare că unificarea mandatelor preşedintelui ţării, primarilor şi parlamentarilor este neconstituţională, adică trebuie organizat referendum pentru revizuirea Constituţiei în acest sens.

Astfel, Cioloş a anunţat că retrage această prioritate din Programul de guvernare.

Programul de guvernare al lui Cioloş are 13 pagini.

Revenirea “urgentă” la două tururi de scrutin la locale şi comasarea tuturor alegerilor

Între priorităţile lui Cioloş se regăsesc revenirea “urgentă” la alegerile locale în doua tururi de scrutin, comasarea tuturor alegerilor şi uniformizarea mandatelor la 5 ani – atât la parlamentari, cât şi la primari, precum preşedintele – şi informatizarea procesului electoral, pentru a se asigura că toţi românii au acces la vot.

Lupta împotriva corupţiei este un alt domeniu important pentru premierul desemnat, care vrea susţinerea independenţi justiţiei. Totodată, Cioloş doreşte să continue programul de aderare a României la moneda euro şi să reducă migraţia medicilor,  prin noua lege a Sănătăţii – pe tema căreia a izbucnit conflictul între fostul preşedinte Traian Băsescu şi  Raed Arafat – pe atunci subsecretar de stat -, în ianuarie 2012.

Plan de investiţii pe 10 ani

Dacian cioloş mai vrea realizarea unui plan de investitii pentru următorii 10 ani, “având consensul întregii clase politice”, o strategie naţională de dezvoltare, cu obiective finanţate atât din fonduri europene, cât si din bugetul de stat – plan întocmit “cu consultarea mediului privat, societatii civile, ministerelor de resort, specialiştilor recunoscuţi la nivel naţional si internaţional”.

Alte priorităţi în domeniul economic:

  • deblocarea și finanțarea prin fonduri structurale a marilor proiecte de infrastructură de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), reabilitarea și dezvoltarea sistemelor de irigații, a infrastructurii de transport gaze, electricitate și realizarea interconectării cu retelele europene
  • crearea unui fond național de investiții, a unei bănci naționale de dezvoltare
  • elaborarea unui proiect de reindustrializare și de dezvoltare a agriculturii
  • asigurarea unui cadrul fiscal și de reglementare care să fie stabil, predictibil, transparent
  • îmbunatăţirea activităţii ANAF – pentru creşterea veniturilor la buget – şi finalizarea implementării proiectului Băncii Mondiale de restructurare şi reformare a activităţii administraţiei fiscale.

Programul de guvernare va fi prezentat în mod oficial marţi, în plenul comun al Parlamentului. Luni, miniştrii propuşi de Dacian Cioloş vor fi audiaţi în comisiile de specialitate, începând cu ora 13.00.

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version