UPDATE: Plenul Senatului a adoptat, luni seară, proiectul de lege inițiat de UDMR pentru devansarea datei alegerilor prezidențiale. Proiectul, care primise tot luni raport favorabil de la Comisia juridică a Senatului, merge la Camera Deputaților, pentru votul final.
Modificarea legii pentru devansarea scrutinului pentru viitorul președinte al României intră astfel în linie dreaptă. Liderul UDMR, servil ca de obicei, s-a asigurat că un anonim din formațiunea sa politică a depus încă din 22 ianuarie, la Parlament, proiectul de modificare a art. 5 alin.(1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României.
Proiect de lege: UDMR îi dă o mână de ajutor lui Ciucă pentru devansarea alegerilor prezidențiale
Comisia a aprobat și amendamentul senatoarea PSD, Laura Moagher, prin care alegerile prezidențiale să fie organizate la începutul lunii septembrie, cu 3 luni înainte ca mandatul președintelui în funcție, Klaus Iohannis, să se încheie.
Guvernul Ciolacu va trebui să stabilească data scrutinului cu cel puțîn 75 de zile înaintea zilei votului.
„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede proiectul de lege în forma amendată.
Moagher a susținut că prevederile proiectului „nu se înscriu în factorii decisivi care ar determina modificarea rezultatului scrutinului, aspect pe care Comisia de la Veneţia l-a avut în vedere atunci când a recomandat evitarea modificării legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înaintea alegerilor”.
„Deci nu încălcăm nici recomandarea Comisiei de la Veneţia, nici Constituţia, pentru că la art. 82 alin. 2 se spune destul de clar că preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales”,insistat ea.
Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Cristian Niculescu-Tâgârlaş, a explicat că, deşi „organizarea alegerilor are un alt termen decât cel consacrat până acum, nu afectează cu nimic prerogativele preşedintelui”.
„Este vorba doar de o mai bună organizare a alegerilor şi cu un timp rezonabil pentru intrarea în activitatea efectivă de preşedinte a persoanei care câştigă alegerile. Aceasta a fost şi raţiunea să existe o perioadă tampon de adaptare, de pregătire a preluării mandatului de la preşedintele în funcţiune”, a invocat Ţâgârlaş.
Senatorul USR Simona Spătaru a votat împotrivă, acuzând că „este evident că propunerea legislativă îl favorizează în mod deosebit pe domnul Marcel Ciolacu, care îşi doreşte să dea piept cu aceste alegeri cât mai curând, pentru că dezastrul economic în care ne aflăm îl copleşeşte şi nu reuşeşte să explice românilor de ce ar merita scaunul de preşedinte”.
Proiectul va intra la vot în plenul Senatului, iar apoi va merge la Camera Deputaților – for decizional.
Amintim că liderul PSD, Marcel Ciolacu, și liderul PNL, Nicolae ciucă, au anunțat, miercurea trecută, comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare și organizarea scrutinului prezidențial în septembrie.