Ipocrizie maximă din partea PSD: Marcel Ciolacu a anunțat că deputații săi nu vor vota, miercuri, moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu (PNL), deși îi cer în mod repetat demisia.

Ciolacu se teme să nu existe cineva din partidul său care să trădeze „linia” partidului, așa cum a făcut Dumitru Coarnă în februarie (și a fost exclus ulterior din PSD); mai bine să nu voteze nimeni.

Virgil Popescu știe că nu îl dă afară Ciucă, așa cum cere PSD: „Îmi voi face treaba în continuare” la Energie

Ciolacu a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Focşani, că demersul Uniunii Salvaţi România (USR) de a depune moţiunea împotriva lui Virgil Popescu este unul ipocrit”

„Am evitat mereu să fiu penibil şi ipocrit, ca şi om politic. Ceea ce face USR acum, nu am nicio reţinere să vă spun, sunt nişte ipocriţi. Aplaudau precum focile când s-a liberalizat preţul la energie şi noi spuneam că nu e bine, că poate ar fi bine să ducem încă un an de zile să rămânem cu reglementare (…). Singurul lucru notabil după liberalizarea preţurile la energie e că au apărut iarăşi băieţii deştepţi din energie, iar astăzi vin cu o moţiune simplă împotriva domnului Virgil Popescu. (…) Sub nicio formă eu nu pot să îndemn pe colegii mei să voteze o moţiune iniţiată, culmea, de către cei care au împins spre această liberalizare a preţurilor. Nu am cuvinte nici de laudă pentru fostul guvern de dreapta, dar cred că ne interesează mai mult viitorul”.

De 3 ani șef la Energie, Virgil Popescuse teme „doar de Dumnezeu”

Virgil Popescu deține funcția de ministru al Energiei începând din noiembrie 2019 – atât în Guvernul PNL Orban, cât și în Guvernul

Susținut masiv de președintele Klaus Iohannis, Virgil Popescu s-a declarat convins că nu va fi remaniat de colegul său de partid, Nicolae Ciucă. „Nu-mi este teamă decât de Dumnezeu. Eu îmi voi face treaba în continuare”, a spus el, în 24 august.

Acuzațiile USR

Iată și acuzațiile USR:

„Virgil Popescu este responsabil pentru facturile umflate la curent și gaze, pentru datoriile uriașe pe care statul român le are față de furnizorii de energie și de ce trebuie să plece din Guvern. 

1) A venit cu o schemă de plafonare și compensare a facturilor dezastruoasă, care a îndatorat statul cu 40 de miliarde de lei. 

Cine plătește schema de plafonare? Tot noi, prin taxele și impozitele noastre. În loc să aducă predictibilitate și sprijin, schema lui Virgil Popescu a îndatorat companii care susțin economia românească și a pus în pericol zeci de mii de locuri de muncă. Ne-am trezit cu cele mai mari prețuri din Europa și datorii de 40 de miliarde de lei. 40 de miliarde ar costa construirea a 500 de kilometri de autostradă, apropo. 

2) De la 1 septembrie, mii de firme au rămas fără niciun fel de sprijin în fața crizei din energie și zeci de mii de oameni sunt în pericol să-și piardă locurile de muncă.

Noile modificări au scos din schema de plafonare mii de companii care până acum erau beneficiare. Dacia Pitești, de exemplu. Imaginează-ți ce înseamnă pentru aceste companii să plătească, peste noapte, prețul întreg, care în unele cazuri înseamnă de trei ori mai mult. Vor trebui să-și restrângă activitatea, să crească prețurile la care își vând produsele, să lase mii de oameni fără locuri de muncă. 

Până acum, doar 40 de companii nu beneficiau de plafonare. Două dintre ele, Azomureș și Alum Tulcea, s-au închis. Restul abia rezistă.

3) A resuscitat băieții deștepți din energie. 

România a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la energie din Europa, chiar dacă suntem printre țările care depind cel mai puțin de gazul rusesc. De ce? Pentru că Virgil Popescu a creat o schemă prin care rambursează furnizorilor oricât între prețul plafonat și prețul real din factură, fără niciun criteriu. Păi, nu cumva o parte din acești bani vor ajunge și la firmele de casă ale PSD și PNL?

4) A venit cu ZERO proiecte noi de energie regenerabilă, a pus în producție ZERO MW noi de energie electrică.

După trei ani de mandat, Virgil Popescu ne vorbește în continuare despre investițiile în energie la timpul viitor. Deocamdată, acestea există doar pe hârtie și în pozele din campaniile electorale. În realitate, Centrala de la Iernut, de exemplu, zace neterminată încă din 2019. 

5) Refuză să aplice măsurile corecte. 

Germania, Spania și acum Portugalia aplică reducerea TVA la energie pentru a-i ajuta pe oameni, aceeași măsură propusă de USR. Virgil Popescu a ignorat toate inițiativele USR care ar fi ajutat românii să plătească facturi mai mici la energie: scăderea TVA la energie și eliminarea mai multor taxe din factură, vouchere pentru consumatorii vulnerabili și credite fiscale pentru mediul de afaceri. 

România poate să treacă peste această criză dacă PSD și PNL acceptă că politicile în domeniul Energiei pe care le-au luat până acum au fost greșite, dacă adoptă măsuri corecte, măsuri care au fost luate în tot restul Europei și îl schimbă din funcție pe Virgil Popescu, ministrul care ne-a adus în această situație foarte gravă”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version