UPDATE: PNL și PSD nu îl susțin pe Nagy-Bege Zoltan (UDMR) pentru un nou mandat de 5 ani.

George Niculescu, secretar de stat din partea PNL în Ministerul Energiei, a fost avizat, marți, de comisiile parlamentare reunite, pentru funcţia de preşedinte al ANRE, în locul lui Dumitru Chiriță de la PSD, căruia îi expiră mandatul, după ce coaliția PNL-PSD-UDMR i l-a prelungit cu 6 luni, în octombrie anul trecut.  

Vicepreședinte va fi Gabriel Andronache (PNL) sau Nagy-Bege Zoltan (UDMR), ambii fiind, de asemenea, avizați de Comisia pentru industrii şi servicii de la Camera Deputaţilor, precum şi de Comisia economică, industrii şi servicii şi de Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale de la Senat.

Pentru două funcţii de membru în Comitetul de reglementare al ANRE sunt candidaţi Sorin Bumb, Cornelia Sulger, Florenţiu Grigore Vintilă, Adrian Borotea, Daniel Bogdan şi Radu Florin Porumb.

Cine este Niculescu

Secretar de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu este membru în Comitetul de supraveghere al Hidroelectrica și în consiliile de administrație (CA) ale companiilor cu capital de stat Nuclearelectrica și Administrația Porturilor Maritime SA.

În perioada 2016-2019 a fost consilier județean, iar din decembrie 2019 până în octombrie 2020, a fost prefect de Constanța.

Între 2020-2021 a fost director general la compania CDG SRL din Giurgiu, specializată în producția și vânzarea de energie electrică.

Din martie 2021, după instalarea Guvernului Ciucă, este secretar de stat în Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu.

Nicolescu deține acțiuni la OMV, pe care va fi nevoit să le vândă.

Votul pentru noua conducere a ANRE pentru un mandat de 5 ani va fi dat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului. 

Dumitru Chiriţă

Chiriță a încasat 145.000 de euro/an

Comitetul de reglementare al ANRE este format, în prezent, din Dumitru Chiriţă – preşedinte, Nagy-Bege Zoltan – vicepreşedinți, iar Cornelia Sulger şi Gabriel Gheorghe – membri, tuturor acestora fiindu-le prelungite valabilitatea mandatelor, în urmă cu 6 luni. 

Dumitru Chiriță a fost numit în funcție de Parlament, în 2017, la propunerea și cu susținerea lui Liviu Dragnea, pe vremea când acesta din urmă era liderul PSD.

Chiriță a fost anterior deputat PSD și a mai deținut funcții importante, precum cea vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). De profesie electrician, el a făcut studii de Drept la o universitate particulară, fără a o absolvi. 

Dumitru Chiriţă a încasat de la ANRE, în anul fiscal precedent, suma de 710.564 lei (145.000 de euro), în medie 59.100 lei pe lună (12.080 euro).

În declarația de avereChiriță a trecut două terenuri agricole în Tărtășești, Dâmbovița, de 5.400 mp, respectiv 7.500 mp, un teren intravilan în aceeași localitate și un teren forestier în Argeș.

El mai are o casă de 441 mp, în Tărtășești, și un apartament de 93 mp în București.

Președintele ANRE a mai declarat 1,15 milioane lei într-un cont curent deschis în 2020 la BCR, 146.000 lei într-un cont la Raiffeisen Bank și încă 50.000 de lei într-un cont la BCR și creanțe în valoare de 753.435 lei din vânzarea unui teren intravilan.

Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE, propus și susținut de UDMR , a încasat o indemnizaţie de 626.975 lei, în medie 52.000 lei pe lună (11.000 de euro, adică 133.000 de euro/an).

Iohannis a promulgat legea: Mandatele șefilor ANRE în frunte cu Chiriță, prelungite
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version