Guvernul Ciolacu a aprobat, în ședința de vineri, Ordonanța de urgență (OUG) pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, din 9 iunie, și traseismul aleșilor locali.
Față de proiectul OUG lansat în dezbatere publică de Ministerul de Interne condus de Cătălin Predoiu (PNL), a survenit o modificre: după alegeri, un primar să nu-și mai poată schimba partidul, până când își începe mandatul. Adică derogarea de la lege să nu se mai întâmple.
PSD recidivează, cu mâna lui Predoiu PNL: Traseismul primarilor, strecurat în proiectul OUG inițiat de MAI pentru comasarea alegerilor
Perioada electorală va începe pe 12 martie și se va încheia în termen de 3 zile de la publicarea rezultatelor.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a precizat că instituția pe care oconduce a fost coautor, alături de MAI şi MAE, la elaborarea proiectului de OUG.
S-a renunțat la listele suplimentare făcute cu pixul, pentru votul în străinătate. Ele vor fi făcute electronic, pentru a se evita votul dublu.
„Dacă cele două tipuri de alegeri, europarlamentarele şi locale, ar fi fost organizate separat, tot am fi avut nevoie de un act normativ, de o ordonanţă de urgenţă, deoarece între timp au intervenit modificări tehnice care făceau necesară reglementarea acelor domenii. Una din modificări priveşte organizarea votului în străinătate. S-a renunţat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul şi semnătura celor care votau. Acum folosim Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot” , a anunțat președintele AEP.
„Adoptând OUG, am fost preocupați să respectăm Constituție, recomandările Comisiei de la Veneția și normele de bună practică în materie electorală. Nu a fost modifictă legislația electorală. Au fost modificări privind chestiuni tehnice care țin de organizarea și de desfășurarea alegerilor”, a invocat Toni Greblă.