Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) se reunește, marți la ora 13.00, fiind convocat de președintele Klaus Iohannis, săptămâna trecută, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, pentru rectificarea bugetului de stat, dar va fi discutat și raportul MAI în cazul crimei din Caracal, care a cutremurat România.

Astfel, noul ministru de Interne, Nicolae Moga, acceptat de Iohannis în urmă cu o săptămână în locul lui Carmen Dan, va prezenta raportul detaliat în cazul intervenției autorităților în cazul de la Caracal.   

Documentul i-a fost trimis încă de luni premierului Viorica Dăncilă, dar și la Comisia de apărare din Camera Deputaților.

Dialog uluitor la 112 cu fata răpită

Între timp, în presă au apărut fragmente din acest raport.

Astfel, polițistul de la IJP Olt care a preluat apelul telefonic de la Alexandra prin 112 i-a spus fetei în vârstă de 15 ani să nu mai țină linia ocupată și să rămână acolo unde este, deși fata tocmai îi spusese că a fost răpită și violată. 

Iată mai jos dialogul dintre polițist și Alexandra, la primul apel al fetei:

  • Polițist: Hai, ce vrei?
  • Alexandra: Am fost răpită și violată. M-a luat.
  • Polițist: Unde ești, mă?
  • Alexandra: În Caracal, în Caracal!
  • Polițist: În Caracal, unde?
  • Alexandra: În Caracal…
  • Polițist: Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îți trimit eu echipaj, dar nu mai ține linia ocupată.
  • Alexandra: Vine și mă bate iară. M-a violat!

Polițistul i-a închis telefonul, iar Alexandra a sunat din nou. De trei ori i-a spus să rămână unde se afla, în condițiile în care tânăra fusese răpită și legată cu sârmă.

“Atitudine refractară” din partea polițistului

Un alt fragment din raport arată că agentul de poliție a fost ”refractar” și nu s-a implicat în obținerea de informații care să identifice locul de unde suna minora:

”Cu ocazia audierii inregistrarii discutiei telefonice intre operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt, Ag. Sef Principal Florescu Vasilica Viorel si victima, s-a constatat ca politistul a avut o atitudine refractara fata de aceasta fara a da dovada de solicitudine si neimplicandu-se in obtinerea de date care sa conduca la identificarea locatiei unde se afla persoana apelanta, respectiv sa o consilieze pe aceasta, ori sa ii ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei pana la sosirea echipajelor de politie”

Luni, MAI a anunțat, într-un comunicat de presă, că a sesizat Parchetul în cazul polițistului de la IPJ Olt care a preluat apelul Alexandrei la 112. 

“Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficienţe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine”, preciza luni Ministerul de Interne. 

Totodată, 8 poliţişti – cinci ofiţeri şi trei agenţi – sunt cercetaţi disciplinar pentru modul de intervenţie în perioada scursă de la dispariţia Alexandrei până la momentul la care anchetatorii au intrat în locuința victimei, vineri dimineață, la ora 6.00, la 19 ore la la apelurile fetei la 112.

Tot luni, directorul STS, Ionel-Sorinel Vasilca, a demisionat, cel mai probabil la solicitarea președintelui Iohannis – care l-a numit în urmă cu 2 ani. 

Șeful STS, Ionel Vasilca, a demisionat “pentru a nu afecta prestigiul instituției”

Prim-adjunctul șefului STS, generalul de brigadă Sorin Bălan, i-a preluat atribuțiile. El a fost audiat, luni, la Comisia de apărare a Camerei Deputaților, unde a spus că că polițistul de la IPJ Olt a deschis aplicația de localizare abia peste o oră și un sfert de la primul apel al Alexandrei la 112.

P​olițistul a deschis aplicația de localizare la peste o oră de la primul apel al Alexandrei

Concret, după mai bine de o oră, polițistul a sunat la STS să întrebe cum se face localizarea, pentru că nu știa. Această conversație a durat circa 10 minute.

În urma tragediei, au fost demiși șeful Poliției române, Ioan Buda, șeful Poliției Olt și cei doi adjuncţi ai acestuia, precum și șeful Poliţiei Caracal și adjunctul acestuia. 

Detalii șocante! Crime în Caracal: Una dintre fetele dispărute a sunat la 112, dar Poliția a așteptat mandat de percheziție, acuzând STS că i-a dat 3 adrese greșite

Alexandra, fata de 15 ani sechestrată, bătută, violată și ucisă de Gheorghe Dincă, care o luase cu mașina la ocazie, a reușit să sune de 3 ori la 112, din locuința suspectului, anunțând că este sechestrată. Fata a sunat la 112 joi, primul apel fiind la ora 11.05, iar anchetatorii au intrat în locuință abia vineri, la ora 6.00.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a acuzat STS că a furnizat trei adrese eronate și a durat câteva ore identificarea adresei, deși nu s-a întâmplat așa.

A fost un apel de la fata dispărută pe 24 (iulie -n.r.), ieri, cei de la STS ne-au transmis o arie în Munții Apuseni și trei locații greșite. Au mers cei de la IPJ Olt acolo și nu au găsit nimic. Cei de la Dolj care se aflau în zonă s-au implicat cu ce aveau. Așa au ajuns în zona locației respective (a criminalului – n.r.) și au văzut o mașină care fusese de câteva ori pe imagini. La șase dimineața au făcut perchezițiile și au găsit într-un butoi mai multe rămășițe umane cu niște inele, bijuterii. Rămășițele vor fi expertizate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Ulterior, polițiștii au mers la procuror, care a cerut de la un judecător mandat de percheziție, emis doar pentru ora 6.00. Atunci au descoperit anchetatorii că și Luiza Melencu, de 18 ani, dispărută în luna aprilie, a fost ucisă de Gheorghe Dincă, tot după ce a luat-o cu mașina la ocazie. Duminică, bărbatul a recunoscut ambele crime. 

Rectificarea bugetară

Guvernul Dăncilă ar fi vrut să adopte rectificarea bugetară până la sfârșitul acestei luni, însă acest lucru se va întâmpla la începutul lunii august, a anunțat, joi, ministrul Finanţelor Eugen Orlando Teodorovici.

„Aprobarea în Guvern ţine de pasul de trecut cu CSAT. Şedinţa va fi săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că rectificarea nu va avea loc pe 31 iulie, pentru că mai sunt paşi, Consiliul Fiscal, CES. Poate următoarea săptămână”, a spus ministrul, la sfârșitul săptămânii trecute.

El a precizat că proiectul privind rectificarea bugetară va fi pus în dezbatere publică după ședința CSAT. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version