Românii continuă să aibă printre cele mai puţine zile libere dintre toate statele din Uniunea Europeană, chiar dacă de curând s-au adoptat mai multe proiecte prin care erau definite noi zile libere nelucrătoare cum ar fi 1 iunie, Ziua Copilului.

Iar pentru a apropia cât mai mult România de media UE de zile libere nelucrătoare, mai mulţi deputaţi de la Partidul Naţional Liberal şi Partidul Mişcarea Populară au solicitat instituirea unei astfel de zile în data de 15 mai.

Ziua respectivă ar urma să devină cunoscută drept Ziua ardelenilor, pornindu-se de la ideea că “actul istoric de la 1 decembrie 1918 a avut la bază programul revoluţiei române de la 1848, enunţat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, pe 15 mai 1848”.

“Ziua de 15 mai are o însemnătate istorică deosebită pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care şi-au expus revendicările naţionale, politice, religioase şi sociale, pentru ca naţiunea romănă din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie”, se menţionează în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege depus la Parlament.

Interesant este că politicienii nu vor să se oprească aici ci ar căuta să instituie pe 21 mai Ziua Olteniei. În acest sens, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat deja o lege, dar aceasta încă nu prevede ca ziua respectivă să fie nelucrătoare.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version