La fix o săptămână de când liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunța că suspendă negocierile pentru rotativa guvernamentală până când premierul va rezolva criza din Educație, situația nu s-a schimbat, în ciuda încercărilor premierului Nicolae Ciucă (PNL) și ale președintelui Klaus Iohannis de a-i forța mâna să preia „cartoful fierbinte” al protestelor ce amenință să se extindă și în alte sectoare bugetare.

Vineri, lui Ciucă nu i-a mai rămas decât să anunțe că nu își mai depune mandatul, deși anunțase în urmă cu două zile exact contrariul.

Rotativa guvernamentală. Ciucă îi forțează mâna lui Ciolacu: „Vineri îmi depun mandatul, conform calendarului”
Ciolacui-a dat cu flit lui Iohannis

Nici Iohannis nu a reușit să-i impună lui Ciolacu să accepte ca rotativa să se desfășoare„rapid” și „sticlă” – adică transparent.

Iohannis, mesaj pentru Ciolacu: „Rotativa să se desfășoare rapid și «sticlă. Nu e rost de negocieri și de tras sfori”

Însă după numai o zi, admițând că nu are încotro, chia Iohannis a anunțat amânarea „rotației guvernamentale”.

Rotativa se amână sub pretextul grevei în Educație, dar de fapt trocul PNL-PSD este în aer: Iohannis: „Nu e important dacă se face peste o săptămână sau două”
Declarațiile lui Ciucă, Ciolacu și Kelemen, la Palatul Victoria

Liderii coaliției, Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR) au făcut declarații în acest sens, vineri dimineață la sediul Guvernului:

Cei trei au refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor. 

Ciucă: „Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul”
  • Am preluat mandatul de prim-ministru într-o preluare similară cu cea de acum în care nu erau problemele rezolvate și am putut atunci să găsi soluții pentru ceea ce a însemant criza sanitară, din energie, a urmat apoi conflictul din Ucraina.
  • Toate consecințele crizei economice, inflația și împreună coaliția de guvernare am reușit să depășim aceste crize succesive.
  • Am trecut de asemenea prin toate acestea asumându-ne cu responsabilitate și identificând soluții împreună cu dumneavoastră pentru toate problemele.
  • Guvernul pe care îl conduc și este un guvern care are o susținere politică, parlamentară consolidată, am cazut cu toții de acord că singura șansă pentru noi să depășim aceste probleme este să consolidăm o coaliție politică stabilă, ceea ce am și realizat.
  • Putem să afirmăm că prin această stabilitate politică am putut să gestionăm și criza energetică, să asigurăm și consecințele războiului din Ucraina și efectele inflației.
  • Consider că toate aceste măsuri ne-au asigurat și creșterea economică, România fiind țara din Europa care a avut a treia cea mai mare creștere economică.
  • Am considerat că măsurile noastre trebuie să fie îndreptate pentru a face ca cetățenii să nu resimtă toate aceste consecințe și să trecem mai ușor peste ele.
  • Am stabilit la nivel politic la jumătatea perioadei de la înființarea coaliției, adică la un an și jumătate din noiembrie 2021 trebuie să facem în așa fel încât să continuăm să asigurăm coerența, și la jumătate să îmi depun mandatul și el să fie preluat de Marcel Ciolacu.
  • Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul, în condții în care situația se menținea la un anumit echilibru.
  • Ținând cont de faptul că așa cum până acum am găsit soluții, nu am dat înapoi din fața responsabilității, după discuțiile pe care le-am avut în coaliție.
  • Am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, să menținem acest dialog să găsim soluții pentru problemele cadrelor didactice.
  • Și să facem așa fel încât împreună cu dumenealor să găsim soluții, dar nu se pot rezolva printr-o singură decizie, sunt probleme acumulate în 30 de ani.
  • Suntem de asemenea conștinenți de nevoia de a ridica nivelul de salarizare a cadrelor didactice la nivelul de recunoaștere pentru ceea ce înseamnă haina de profesor în România.
  • Este foarte clar că ne dorim cu toții ca viitorul acestei țări să aibă predictibilitatea. Viitorul ține de educația copiilor noștri;
  • Toate acestea se fac prin asigurarea unui cadru cât mai bine așezat și cât mai complex în ceea ce privește atât dotarea tehnică a sistemului de învățământ cât și specializarea cadrelor didactice, precum și ptrin-un nivel de salarizare.
  • Doar că în acest moment, făcând apel la rațiunea cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibrăm întreg bugetul de stat.
  • Vom continua să menținem dialogul cu sindicatele, le-am pus în față toate datele cât se poate de onest. Sperăm să ajungem la o soluție pentru protestul pe care l-au declanșat.
Ciolacu: „Este decizia corectă să nu intrăm în decizii politice până nu rezolvăm greva profesorilor”
  • Această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci este și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuțiilor politice trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate.
  • Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună, împreună o să continuăm, eu reprezentând Legislativul, dumneavoatră reprezentând Executivul, o să încercăm să rezolvăm asceastă problemă, dar trebuie să avem și echilibrul de a găsi argumentele cele mai prielnice, și împreună ne-am asumat că în programul de guvernare prioritatea 1 sunt profesorii și sistemul de sănătate.
  • Avem un calendar convenit cu liderii din învățământ, un calendar foarte scurt, pe care ni l-am asumat împreună.
  • Cred că este decizia corectă să nu intrăm în decizii politice până nu rezolvăm greva profesorilor. Urmând să găsim împreună ulterior calendarul pentru rotație.
Kelemen: De când suntem la guvernare am avut multe „incendii”
  • Ne-am asumat îmrepună această responsabilitate, în continuare cred că este nevoie de predictibilitate și responsabilitate;
  • Există emoție în societate și ne-am asumat să rezolvăm;
  • În această perioadă de când suntem la guvernare am avut multe „incendii”. Cu o mână am stins incendiile, cu alta am construit.
  • Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru guvern si pentru coalitie, rezolvarea e în mâna guvernului, a parlamentului, și trebuie făcut etapizat;
Greva profesorilor continuă: a 5-a zi

Peste 15.000 de profesori și cadre nedidactice au participat, joi, la un miting în fața Guvernului, urmat de un marș prin centrul Capitalei, până la Parlament.

Sute de elevi s-au alăturat protestului, anunțând că susțin demersul cadrelor didactice. Liderii sindicatelor din învățământ au refuzat oferta Guvernului de a le acorda două prime în locul voucherelor sociale promise inițial și care i-au enervat pe profesori.

Miting la Cotroceni

Sindicaliștii rămân fermi în revendicarea lor principală: majorarea cu 25% a salariilor.

Așadar, școlile rămân închise, iar marți va fi organizat un nou protest, cu mii de oameni, de data aceasta la Cotroceni la poarta lui Iohannis.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version