Camera Deputaților a majorat, marți, în calitate de for decizional, salariile angajaților Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) „la nivelul maxim de salarizare al aparatului de lucru al Guvernului”.

Amintim că angajații Caselor județene de sănătate protestează de aproape două săptămâni, blocând activitatea.

Andrei Baciu, președintele CNAS, a transmis pe Facebook că „am reparat o inechitate, pentru că profesioniști din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câștigau mult mai puțin decât angajați din alte instituții cu funcții similare”.

Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

S-au înregistrat 203 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 55 de abţineri.

Deputaţii au introdus mai multe amendamente în acest sens la Ordonanţa Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătăţii.

Potrivit noilor prevederi, salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări se vor stabili „la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului”.

Printr-un amendament, „asimilarea funcţiilor şi salariilor (…), precum şi stabilirea noului nivel de salarizare se realizează prin ordin al preşedintelui CNAS, în limita bugetului aprobat prin Legea bugetului de stat”.

„Pentru funcţiile din cadrul CNAS şi caselor de asigurări de sănătate care nu au corespondent în statele de funcţii ale aparatului de lucru al Guvernului (…), stabilirea salariilor de bază se face prin asimilarea acestora cu cel al altor funcţii existente la nivelul CNAS şi al caselor de asigurări de sănătate pentru care s-a realizat asimilarea, pe baza unor criterii obligatorii aprobate prin ordinul prevăzut”, mai prevede actul normativ.

Criteriile obligatorii care urmează a fi avute în vedere la această asimilare sunt: „a) pentru funcţiile de conducere: studiile, gradul profesional, atribuţiile specifice, complexitatea activităţii, nivelul de coordonare; b) pentru funcţiile de execuţie: gradul sau treapta profesională, gradaţia, nivelul de studii şi atribuţiile specifice”.

Aceste criterii de asimilare sunt obligatorii, dar nu limitative, prin ordinul preşedintelui CNAS putându-se aproba şi alte criterii de asimilare.

„Pentru funcţiile din cadrul CNAS şi caselor de asigurări de sănătate care au corespondent în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi pentru care (…) rezultă procente diferite de majorare salarială, stabilirea nivelului de salarizare se face prin acordarea, pentru toate funcţiile, a celui mai mare procent rezultat”, au mai stabilit deputaţii.

Totodată, se aplică acest procent de majorare şi pentru funcţiile din cadrul CNAS şi caselor de asigurări de sănătate care nu au corespondent în cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

Pentru funcţiile de director general al CNAS şi directorii generali ai caselor de asigurări, procentul rezultat “se aplică limitelor salariale reglementate la art. 292 alin. (4) şi art. 298 alin. (4) din Legea nr. 95/2006”, respectiv la nivelul corespunzător prevăzut de lege pentru funcţia de secretar general din minister, mai prevede actul normativ adoptat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version