În lipsa cvorumului la Biroul Permanent, înlocuitorul de serviciu al lui Dragnea și-a amintit că membrii acestui for au fost convocați telefonic în urmă cu o zi!
Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea i-a delegat în urmă cu o zi atribuțiile de președinte al Camerei Deputaților, consideră că discuția telefonică pe care secretarul Biroului Permanent (BP) a avut-o, luni, cu membrii acestui for, ține loc de cvorum pentru stabilirea datei și orei la care este convocat plenul Camerei.
Mai pe românește, faptul că Biroul Permanent nu a întrunit marți cvorumul – fiind prezenți numai 4 din totalul de 13 membri, cu marele absent însuși Liviu Dragnea – nu a împiedicat desfășurarea ședinței de plen, care, în opinia sa, a fost stabilită la telefon cu toți membrii Biroului permanent – inclusiv Dragnea. Astfel, tertipul a fost gândit încă de luni.
Astfel, ședința de plen a Camerei Deputaților a avut loc marți, la ora 15.00, și a ținut doar 20 de minute.
Au fost prezenți 102 deputați.
Pe modelul “Altă întrebare!”
Iordache a utilizat stilul binecunoscut de a nu se face înțeles, pentru ca nimeni să nu priceapă manevra:
“Ieri, în momentul în care Camera Deputaților a fost sesizată cu ordonanța, noi aveam cinci zile în care obligatoriu, potrivit Constituției, trebuia să ne întrunim, deci aici nu este dacă vrem sau dacă nu vrem. Potrivit Constituției, trebuia să ne întâlnim. În urma apelului secretarului general telefonic la membrii Biroului permanent și la liderii de grup, cu o majoritate covârșitoare a membrilor Bp și a liderilor de grup, s-a convenit ca sesiunea extraordinară să se facă astăzi la ora 15,00, lucru pe care l-am făcut. În Biroul permanent de astăzi de la ora 11,00 nu aveam decât să urmăm o procedură foarte clară, aceea de a solicita unei comisii sau mai multor comisii care să avizeze și alte comisii care trebuie să facă raportul pe fond. Datorită faptului că nu am avut astăzi cvorum în Bp, toate aceste lucruri, respectiv trimiterea la Comisia de învățământ și avizele necesare care vor veni, le-a făcut plenul. În ce privește această sesiune, Constituția trebuie privită în ansamblu, trebuie citit articolul 66, care spune cine o convoacă, cât și articolul 115 cu alineatul 5 care prevede că în perioada vacanței parlamentare când ordonanța pe care o dă Guvernul excede domeniilor pentru care a fost abilitat sau vine cu ordonanțe care vizează o lege organică Parlamentul este obligat ca în cinci zile să fie convocat”, a explicat Iordache, în ședința de plen a Camerei Deputaților.
Deputații PSD, ALDE, PMP și UDMR au fost “pentru”
El a mai spus că “în cadrul consultării telefonice de luni cu membrii Biroului permanent și cu liderii de grup, au fost “pentru” convocarea plenului deputații PSD, ALDE, PMP și UDMR, adică nouă voturi, două împotrivă, ale celor de la PNL, iar trei nu s-au pronunțat. Pe baza acestei consultări telefonice, președintele Camerei Deputaților a convocat sesiune extraordinară.
Sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților s-a finalizat marți, după ședința de plen, când Iordache le-a urat deputaților prezenți: “Concediu plăcut în continuare și ne vedem pe 1 septembrie!”.
USR a acuzat încălcarea Constituției
Însă liderul grupului USR de la Cameră, Cristian Seidler, l-a atenționat pe înlocuitorul lui Dragnea că în Constituție există trei situații pentru convocarea sesiunii extraordinare: “de către președintele țării, de către Biroul permanent sau de o treime din deputați și că niciuna dintre condiții nu este îndeplinită în acest caz”.
“Așadar, sesiunea extraordinară este fără bază constituțională. Ar putea fi considerat un abuz în serviciu, fără prag”, a spus Seidler.
Liderul grupului PSD consideră că Regulamentul Camerei bate Constiotuția
Liderul de grup al deputaților PSD, Ioan Munteanu, l-a asigurat că “în ședința de marți nu era nevoie de cvorum, întrucât acesta este necesar doar la ședințele de vot final, potrivit Regulamentului Camerei”.
Așadar, PSD consideră Regulamentul camerei Deputaților mai tare decât Constituția României.
UDMR: “Cineva (Dragnea – n.r.) convoacă o ședință și el însuși nu vine la ședință?”
Deputatul UDMR Marton Arpad a arătat că nu ar fi trebuit “să fie forțată” această situație. “Este o decizie a Curții Constituționale care prevede că hotărârile noastre se iau cu majoritatea voturilor celor prezenți, sub condiția existenței cvorumului de ședință. Ar fi trebuit să existe cvorum de ședință. Asta spune și Constituția și Regulamentul nostru, era mai bine să convocați o ședință a Biroului permanent să existe acolo un cvorum și aici nu era nevoie de acest cvorum la plen. Nu vă supărați, cineva convoacă o ședință (Dragnea – n.r.) și el însuși nu vine la ședință? Ce suntem noi, Camera Deputaților?”, a întrebat deputatul UDMR.
Iordache: Dragnea este în vacanță. E un drept regulamentar
Ulterior, întrebat de jurnaliști unde este Liviu Dragnea, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a răspuns: “Este în vacanță. E un drept regulamentar”.
El a adăugat că este normal ca persoana care a convocat sesiunea extraordinară să nu participe dacă avea o vacanță programată la un anumit moment.
“Fiecare dintre noi, și eu și dumneavoastră și colegii mei, avem dreptul la vacanță. Dacă fiecare dintre noi avem vacanța programată la un anumit moment nu putem să ne stabilim vacanța după ordonanțele pe care le va avea Guvernul”, a insistat Iordache.
Potrivit unei decizii a Camerei, publicată luni în Monitorul Oficial, “În perioada 8-11 august atribuțiile președintelui Camerei Deputaților vor fi exercitate de Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților”.
O singură OUG la prima cameră
Camera Deputaților a fost convocată în sesiune extraordinară pentru dezbaterea și votarea unui singur proiect de lege: cel privind aprobarea OUG 54/2017, care modifică OUG 92/2016 privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației, cercetării, formării profesionale și sănătății.
Florin Iordache a declarat că acesta este singurul domeniu care excede legilor organice.
Proiectul de lege reglementează faptul că școlile doctorale își mențin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 octombrie 2019, astfel încât acestea să poată organiza examene de finalizare a studiilor doctorale și să poată emite titluri universitare recunoscute de Ministerul Educației Naționale.
Camera Deputaților este prima sesizată pentru această Ordonanță de urgență care urmează să primească votul final la Senat – for decizional.
Însă la Senat se află alte 9 OUG, pentru care acest for este prima cameră sesizată, votul decisiv urmând a fi dat la Camera Deputaților pe legile care vor aproba aceste acte normative adoptate de Guvern în 4 august.
Printre cele 9 OUG se află și cea privind trecerea ELCEN de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei.