Patriciu Achimaş-Cadariu (39 ani), şeful Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, este noua propunere a premierului desemnat Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru al Sănătăţii în Cabinetul său, după eşuarea lamentabilă cu prima alegere, Andrei Baciu (29 ani).

Patriciu Achimaș Cadariu
sursă foto: ziuanews.ro

Biroul de presă al Guvernului precizează că nominalizarea a fost trimisă Parlamentului în această seară de către premierul desemnat Dacian Cioloş.

Patriciu Achimaş-Cadariu conduce din 2012 Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, iar din 2006 lucrează aici ca medic primar de ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică.

El i-a succedat lui Alexandru Irimie la şefia institutului Oncologic, după ce acesta a fost ales rector al UMF ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Achimaş-Cadariu a absolvit UMF Cluj-Napoca în anul 2000 şi a finalizat doctoratul în 2006, obținând, în același timp, o diplomă de studii complementare în Oncologie Ginecologică, Managementul Sistemului Sanitar, Colposcopie. A urmat cursuri avansate de Oncologie în Germania, la Universitatea din Ulm.

Este beneficiarul mai multor stagii de practică, între care unul sub conducerea dr. Sanjeev Prashar, în Ginecologie Clinică și Uroginecologie (2001) iar altul, sub coordonarea dr. Pierre Martin-Hirsh, în Oncologie Ginecologică Clinică și Colposcopie, ambele în Preston, Marea Britanie (2003).

A fost specialist stagiar în Oncoginecologie la Clinica dr. Horst Schmidt din Wiesbaden, Germania (mai-aug. 2007). De asemenea, a beneficiat de o bursă din partea Societății Europene de Oncologie Ginecologică pentru studii aprofundate în domeniu efectuate la Clinica dr. Horst Schmidt din Wiesbaden, Germania.

În paralel cu activitatea medicală, Achimaş-Cadariu a urmat o carieră academică, devenind asistent universitar în 2004 și lector universitar în 2010. De asemenea, a predat, prin programul Erasmus, în 2009 și 2010, la Charité – Universitätsmedizin, cel mai mare spital universitar din Berlin, asociat cu Universitatea Humboldt și Freie Universität Berlin.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version