Sentința definitivă în dosarul în care ANI a stabilit că primarul Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate când s-a numit ca manager într-un proiect finanţat cu fonduri europene derulat de Primăria Sector 1, a fost amânată, joi, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), pentru data de 4 decembrie – adică până în pragul alegerilor parlamentare din 8 decembrie, la care aceasta candidează prima pe listele USR București.
În urmă cu doi ani, Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General cerând anchetarea penală a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, pentru că a semnat 5 dispoziții în calitate de manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟.
Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației sale lunare, cu până la 30%, așa cum prevede o Hotărâre de Guvern. Astfel, ANI o acuză că dispozițiile semnate de Clotilde Armand„ au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei”.
ANI precizează că, începând cu data de 18 februarie 2022, Clotilde Armand este în incompatibilitate deoarece exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1 București și pe cea de manager de proiect, remunerată, nerespectând dispozițiile legale.
UPDATE! ANI sesizează Parchetul General: Clotilde Armand, în conflict de interese și incompatibilitate. Reacția ei
În martie, Curtea de Apel Bucureşti a respins „ca neîntemeiată” cererea lui Clotilde Armand de anulare a raportului întocmit de ANI, prin care a fost declarată în stare de incompatibilitate.
Clotilde Armand a reacționa virulent, pe Facebook, după ce a aflat decizia instanţei: „Nicio surpriză în minuta instanţei – noul judecător – numit ‘noaptea, ca hoţii’ fără nicio motivare sau argument juridic – şi-a îndeplinit misiunea pentru care a fost promovat la Curtea de Apel. A respins contestaţia mea împotriva raportului ANI. Voi contesta această decizie şi voi face o plângere către Inspecţia Judiciară, pentru gravele abateri juridice”.
CAB i-a admis însă cererea depusă de avocaţii ei privind sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la două excepţii de neconstituţionalitate, dar nu au fost de acord cu suspendarea procesului până la soluţionarea acestor excepţii.