Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României – al doilea om în stat -, şovăie cu ridicarea imunităţii lui Dan Şova. Tăriceanu s-a fofilat când jurnaliştii l-au întrebat cum vor vota membrii ALDE în plenul Senatului: „N-am văzut încă dosarul, aşa că nici măcar eu nu ştiu cum voi vota”. El a tras sforile în Biroul Permanent pentru a-i oferi un 1 Decembrie liniştit lui Şova, prin stabilirea datei de 2 decembrie pentru convocarea plenului Senatului la votul decisiv. Dar cum Ziua Naţională va fi un nou prilej de chiul pentru parlamentari, cel mai probabil nu va fi cvorum. Iar amânarea ar putea fi împinsă până la intrarea în vacanţa parlamentară – care va dura până la 1 februarie 2016!

646x404
Tăriceanu, un ins perfid și fără caracter

Șova a plecat după mirul lui Jipa

Soarta avocatului abonat la banii publici ar putea fi pecetluită peste fix 13 zile de la solicitarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Asta dacă senatorii vor veni la serviciu după Ziua Naţională. Dacă nu, se va mai amâna cu o săptămână şi – cine ştie?!? -, poate chiar după sărbători.

Aceasta, pentru că Dănuț Coman Şova nu este Elena Udrea, să vină parlamentarii duminica la serviciu!

Senatul are de dat o nouă probă de foc în faţa DNA, după ce în iunie a câştigat tot într-o cauză cu Şova – miruit cu grijă de senatorarea juristă Florina Jipa: Regulamentul senatorilor nu este mai tare decât Constituţia, dar a funcţionat impecabil în salvarea penalului Şova în iunie, la prima încercare a procurorilor anticorupţie de a-l reţine, pentru arestare, în primul său dosar de corupţie.

Miza a fost mai mare atunci pentru că în cauza penală era inculpat însuşi premierul Victor Ponta. Dacă cumva „vorbea” Şova în faţa anchetatorilor, sub presiunea aerului stătut din Beciul domnesc?!?

dansova
De această dată doar în Tăriceanu mai are speranță Șova

Praf în ochi de la Comisia Juridică

Comisia Juridică a Senatului a dat astăzi, 24 noiembrie, aviz pozitiv pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, cu 5 voturi „pentru”, două împotrivă şi 3 abţineri.

(Cum credeţi că a votat Tăriceanu?!? Aveți o singură încercare!)

Raportul comisiei este însă doar unul consultativ – şi să nu uităm că şi în iunie, la prima încercare a DNA de „priponire” a lui Şova, tot aviz pozitiv a dat Comisia juridică a Senatului, pentru ca apoi să se schimbe foaia în plen.

Votul decisiv va fi dat în plenul Senatului în 2 decembrie, iar pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Şova este nevoie de 50%+1 din totalul celor prezenţi, nu de 50%+1 din numărul total al senatorilor. Așa a decis Curtea Constituţională după abuzul din iunie al Senatului şi preşedintelui său Tăriceanu, când numărul senatorilor prezenţi care au votat pentru ridicarea imunităţii a fost majoritar dar nu a întrunit 50%+1 din numărul total al senatorilor!

Mai precis, în sală au fost prezenți numai 151  din totalul de 168 de senatori, dar la socoteala majorităţii s-a pus numărul total al senatorilor, în ciuda faptului că voturile celor prezenţi a fost mai mare pentru ridicarea imunităţii: 79 au votat „pentru”, 67 „împotrivă” iar 5 s-au abținut.

Perfidia lui Tăriceanu a mers până acolo încât, după sesizarea depusă de preşedintele Klaus Iohannis la CCR privind reglarea prevederilor cu majoritatea din Senat, a modificat Regulamentul cu o zi înainte ca magistraţii CCR să decidă asupra cauzei. Cum credeţi că a modificat Regulamentul? Evident, aşa cum era constituţional: majoritatea se stabileşte în funcie de prezenţa în sală la vot, nu de numărul total al senatorilor.

Șova și-a studiat dosarul. A luat notițe!

Astăzi, Dan Şova a putut studia în linişte întreg dosarul, împreună cu avocatul, care şi-a luat notiţe. Nu a vrut să dea nicio declaraţie presei, dar Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei Juridice, a spus că Şova şi-a susţinut nevinovăţia. Ştim deja, la nivel declarativ, decizia şefilor principalelor grupuri politice din Senat: Liviu Dragnea a spus că membrii PSD vor vota pentru ridicarea imunităţii, iar copreşedintele Alina Gorghiu a afirmat că membrii PNL vor vota la fel.

Numai senatorii lui Tăriceanu şovăie.  Vom vedea însă la final care va fi scorul, deoarece pot apărea surprize. Deja se invocă faptul că directorul CET Govora nu a fost arestat de instanţă, astfel că de ce ar trebui să fie dus Şova în faţa judecătorilor, pentru mandat de arestare?!? Și, oare cum vor vota ungurii și apărătorii Interesului Național?

vot_sova_22619200
Dănuț Coman Șova s-a întors la urnele senatorilor corupți

În acest nou dosar, Dan Şova este acuzat că a luat şpagă 100.000 de euro de o persoană denunţătoare. În schimbul banilor, senatorul PSD şi-a traficat influența pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, Mihai Bălan, pe care procurorii DNA l-au reţinut pentru arestare preventivă, dar instanţa l-a lăsat liber, astfel că a fost plasat sub control judiciar.

Bălan este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată – două infracţiuni – iar Şova, de trafic de influenţă.

Șova a luat comision ilegal 50%

Iată ce spun anchetatorii: ”În perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, inculpatul Bălan Mihai, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună”.

Mai pe româneşte, Şova a pretins şi primit de la firma de avocatură “Voinescu şi Asociaţii” nici mai mult, nici mai puţin decât 50% din banii încasaţi de aceasta din contract. Traficarea influenţei a fost singura muncă în acest contract al actualului senator PSD – exclus de formă din partid şi reprimit pentru „bună purtare” la Ministerul Marilor Proiecte şi Ministerul Transporturilor, unde s-a remarcat prin investiţii zero, „salvând” banii publici pentru a-i da premierul Ponta, la rectificare, baronilor locali conduşi de Liviu Dragnea prin Ministerul Dezvoltării.

646x404_93183800
Președintele Senatului este acest domn Tăriceanu!

Membrii Biroului Permanent al Senatului:

  1. Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu (ALDE) – preşedinte
  2. Teodor Atanasiu – PNL
  3. Ioan Chelaru – PSD
  4. Augustin-Constantin Mitu – PSD
  5. Vasile Nistor – ALDE
  6. Ion-Simeon Purec – PSD
  7. Ion Rotaru – PSD
  8. Mario-Ovidiu Oprea – PNL
  9. Alexandru Pereş – PNL
  10. Cristian-Petru Bodea – PNL
  11. Niculae Bădălău – PSD
  12. Neculai Bereanu – PSD
  13. Attila Verestóy – UDMR

Membrii Comisiei Juridice a Senatului:

  1. Boboc Cătălin – PNL
  2. Coste Marius – PSD
  3. Federovici Doina-Elena – PSD
  4. Bodea Cristian-Petru – PNL
  5. Tişe Alin-Păunel – PNL
  6. Dincă Mărinică – PNL
  7. Chelaru I. Ioan – PSD
  8. Pataki Csaba – UDMR
  9. Miron Vasilica-Steliana – PNL
  10. Donţu Ovidiu-Liviu – PSD
  11. Jipa F. Florina-Ruxandra – PSD
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version