Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a încercat luni să ia în derâdere procurorii DNA care i-au întocmit un dosar penal de 17.000 de pagini, spunând că îi trebuie timp pentru a-l putea studia împreună cu avocații.
“Aștept cu interes momentul în care voi putea să studiez dosarul pentru a putea lua la cunoștință acuzațiile care sunt incluse în dosar. Sunt numai 17.000 de pagini. Până atunci, v-aș ruga să nu mă întrebați lucruri la care nu am cum să vă răspund, pentru că nu cunosc conținutul dosarelor, ci doar informațiile care au apărut în spațiul public (…) Dacă DNA a lucrat 10 ani de zile la dosar, eu, ca să-mi pot face apărarea, îmi dați și mie timp? Există acest drept elementar pentru a analiza dosarul pentru a-mi construi apărarea” “, a declarat Tăriceanu, după ședința Biroului Permanent.
Președintele Senatului a amintit despre interceptările la care a fost supus de anchetatori împreună cu SRI, acuzând protocoalele pe care, însă, nu le duce în instanță pentru ca judecătorii să constate dacă sunt ilegale, așa cum invocă el împreună cu ceilalți penali din politică.
“La începutul anului am primit instiințare de la DNA, care mă informa că au fost nenumărate mandate de ascultare pe numele meu, care s-au întins până în 2014. Am făcut o solicitare să le vad, mi s-a răspuns că nu am nicio calitate procesuală, iar între timp înțeleg că s-au răzgândit și au făcut acest dosar”, a susținut Tăriceanu.
Amintim însă că dosarul a fost instrumentat în anul 2018, prin contopirea altor 3 dosare Microsoft, pe baza informațiilor primite de la autoritățile judiciare austriece, potrivit cărora Tăriceanu că a pretins și obținut șpagă 800.000 de euro de la o companie austriacă.
Este vorba despre firma austriacă Fujitsu Siemens Computers GmbH, care era distribuitor al licențelor Microsoft – însă DNA nu a făcut referire la aceasta, în scurtul comunicat tranmis jurnaliștilor. Prin modificarea Legilor Justiției, i s-a interzis DNA să mai dea informații publice detaliate despre dosarele păenale aflate în lucru.
“Mai lipsește spectacolul cu cătuse”
Tăriceanu a acuzat din nou că “până la urmă, în loc să facem justiția în sala de judecată, o facem în spațiul public; mai lipsește spectacolul cu cătuse, ca show-ul să fie complet”.
Însă el nu demisionează din Senat, pentru a se pune la dispoziția anchetatorilor și a-și dovedi nevinovăția, dacă este cu adevărat așa.
Președintele Senatului s-a lăudat cu “lupta” pe care a dus-o de 4 ani cu DNA.
“De 4 ani de zile am avut curajul să vorbesc despre abuzurile din justiție”
“De 4 ani de zile am avut curajul să vorbesc despre abuzurile din justiție. Justiția a devenit independentă față de factorul politic, dar a devenit dependentă de Servicii. Independența justiției a fost grav călcată în picioare prin protocoale”, a insistat el.
Întrebat de jurnaliști dacă mai are și alte dosare penale, Tăriceanu a spus: „Asta nu am cum să ştiu (dacă o să apară şi alte dosare), dar bănuiesc că în momentul de faţă iarăşi suntem cu telefoanele şi eu şi familia şi cei cu care lucrez, suntem ascultaţi cu asiduitate, că asta e practica în România”.
La finalul şedinţei Biroului Permanent, președintele Comisie de control SRI, Claudiu Manda (PSD) a declarat că solicitarea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale a lui Tăriceanu în dosarul Microsoft a fost transmisă Comisiei Juridice:
„Am repartizat-o către Comisia juridică. În conformitate cu prevederile Regulamentului, cei de la Comisia juridică au timp maxim 5 zile să prezinte un calendar şi un raport preliminar, în aşa fel încât să înţelegem şi noi când va fi audierea domnului senator (Tăriceanu – n.r.) şi când va întocmi un raport”.
Precizăm că Tăriceanu se află la mâna PSD, deoarece acest partid are majoritate în Senat, cu 71 de senatori (adică 2 oameni mai mult decât limita).