Călin Popescu Tăriceanu decide miercuri, într-o ședință a conducerii ALDE, dacă îi va remania pe trei dintre miniștrii partidului său din Guvernul Dăncilă – asta dacă nu va fi o restructurare a Executivului.
Sunt luați în calcul trei dintre cei patru miniștri pe care îi are ALDE în Guvernul Dăncilă. Astfel, pe făraș sunt ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, și ministrul Energiei, Anton Anton.
Cel de-al patrulea ministru ALDE este Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, care va rămâne însă în Executiv.
Miniștrii ALDE au scăpat, la mijlocul lunii aprilie, de remanierea operată de premierul Viorica Dăncilă, la ordinul lui Liviu Dragnea.
“Recalibrarea relației ALDE cu PSD”
Tăriceanu a declarat, după alegerile europarlamentare, că va discuta cu Dăncilă despre “o recalibrare a relației ALDE cu PSD”, “o remaniere mai largă” a Executivului, care să cuprindă și miniștrii ALDE, și chiar “o restructurare a Guvernului” – ceea ce ar însemna impunerea unor miniștri pe care președintele Klaus Iohannis să nu-i poată refuza.
Restructurarea, din nou pe tapet
Restructurarea ar însemna însă un vot în Parlament, de care Dăncilă a fugit până acum, de frică să pice la vot. Însă după congresul PSD din iulie, când Dăncilă va fi confirmată președinte al partidului, ea va avea siguranța susținerii în Parlament de către toți pesediștii, precum și de oamenii lui Tăriceanu.
De altfel, Dăncilă a anunțat marți seară, după ce a scăpat de căderea Guvernului prin moțiunea de cenzură depusă de PNL, că ia în calcul restructurarea Executivului, pentru a evita “blocajele” președintelui Klaus Iohannis – care a respins numirea lui Titus Corlățean în funcția de vicepremier.
„Luăm în calcul şi restructurare, vom decide cu colegii pe ce variantă vom merge, astfel încât să nu mai avem aceste blocaje. Cred că rezultatul de la moţiunea de cenzură ne permite să avem o restructurare şi să luăm în calcul acest aspect”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi seară, la România Tv.
Cu doar 4% la alegeri, ALDE a ratat intrarea în Parlamentul European
Rezultatele ALDE la alegerile europarlamentare au fost deplorabile: 4,1% nu i-au permis candidaților lui Tăriceanu să intre în Parlamentul european, pragul fiind de 5%. În aceste condiții, liderul ALDE speră să spele imaginea partidului dacă va schimba miniștrii.
Solicitarea imperativă a președintelui Klaus Iohannis, adresată premierului Viorica Dăncilă, de a-l demite pe Meleșcanu, după ce mii de români din diaspora au fost ținuți la coadă la secțiile de vot și nu au fost lăsați să voteze, a fost respinsă de aceasta, spunând că Tăriceanu va decide.
Dăncilă îl perie pe Tăriceanu “4%”: ALDE va decide dacă își dorește remanierea lui Meleșcanu
Și iată că, după două săptămâni de analizare a activității miniștrilor și secretarilor de stat aparținând ALDE, conducerea partidului – Daniel Chițoiu și Varujan Vosgnian, în frunte cu Tăriceanu – va decide, miercuri, remanierea.
În acest fel, Tăriceanu speră să obțină un scor mai bun în preferințele electoratului la următoarele alegeri. Nu este vorba despre prezidențiale, pentru că Tăriceanu știe că nu are nicio șansă de câștig. Și nici de alegerile locale din iunie 2020, unde ALDE se va mulțumi, cu sprijinul PSD, doar cu consilieri locali și județeni.
Dar este vital ca, măcar liderii cu probleme penale, în frunte cu Tăriceanu, să obțină un nou mandat de parlamentar. În caz contrar, el va fi urmărit penal de procurorii DNA, în dosarul mitei de 800.000 de dolari primte de la o firmă austriacă, în dosarul Microsoft. Acum a scăpat de cercetarea penală, după ce Senatul a respins avizul cerut de DNA.
Mele’ va fi audiat la DNA
Pe de altă parte, imaginea ALDE va fi grav afectată de faptul că Meleșcanu va fi citat la audiere la DNA, în dosarul penal deschis în urma celor 42 de plângeri penale primite de procurorii anticorupție la începutul lunii iunie, de la Parchetul General, privind neregulile reclamate de mai mulți români în privința exercitării dreptului de vot în Diaspora la alegerile din 26 mai.