Liderul PNL, Nicolae Ciucă, consideră că a găsit tertipul perfect în fața partenerului său de coaliție, premierul Marcel Ciolacu (PSD), pentru a readuce în decembrie alegerile prezidențiale mutate cu acceptul său, acum două luni, de Guvern, în septembrie.

Candidatul PNL pentru funcția supremă în stat vrea să obțină capital electoral pe spinarea PSD, în condițiile în care este tot mai clar că Ciolacu nu are de gând să-și riște pielea în alegeri, deoarece funcția de premier, cu toți banii românilor pe mână, îi oferă deja puterea supremă nu numai în partidul pe care îl conduce, ci și asupra tuturor aleșilor locali – primari și președinți de consilii județene aleși pe 9 iunie.

PNL a fost marele câștigător al comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, astfel că mutarea prezidențialelor înapoi în decembrie, unde erau până în aprilie a.c., când au fost devansate cu 3 luni, prin Hotărâre de Guvern, îi va aduce numai beneficii lui Ciucă.

Concret, în ultima lună a anului, Guvernul Ciolacu va trebui să decide noile taxe și impozite pe care le impune românilor în 2025, iar Ciucă va obține și voturile simpatizanților PSD, care altfel nu l-ar vota. Iar cum ar urma o nouă comasare – parlamentarele cu primul tur al prezidențialelor, PNL ar avea, de asemenea, de câștigat, deoarece s-ar mobiliza și aleșii locali care și-au văzut sacii-n căruță.

Ciolacu a avut grijă deja să anunțe că nu va majora dăcrilecătre stat, dar cine îl mai crede?!?

Ciolacu: „Va fi o reformă fiscală. Nu vorbim de noi taxe – şi eu nu le-am mărit, am scos anumite excepții”

Luni, Ciucă a declarat, ca argument suprem, că „în septembrie începe școala” – de parcă nu a știut acest lucru în aprilie, când a bătut palma cu PSD pentru devansarea prezidențialelor.

Chestionat de jurnaliști asupra acestui aspect, Ciucă a invocat „o problemă la nivelul Autorității Electorale Permanente (AEP)”, condusă de fostul PSD-ist Toni Greblă, care nu a închis rezultatele finale nici la 8 zile după alegerile din 9 iunie.

„E adevărat că atunci cand am discutat calendarul, s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data să fie septembrie. Însă după modul în care s-au desfășurat alegerile din 9 iunie și după feedback-ul din teritoriu, în principal de la părinți, despre cum s-a perturbat activitatea școlară, am văzut că cei care au examene de bacalaureat și evaluare s-au simțit afectați. Mai mult, urmează o perioadă de vară, până în septembrie, e perioadă de vacanță și concendii. Și eu cred că interesul cetățeanului trebuie să se concretizeze în dezbateri care să convingă ce se va proiecta în dezbatere, astfel ca cetățenii să aleagă conștient”, s-a justificatt el.

Ciucă a precizat că o decizie în acest sens va fi luată în ședința de miercuri a coaliției PSD-PNL, când Ciolacu se întarce din vizita în Germania unde se află acum.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version