Toni Greblă, președintele Autorității electorale Permanente (AEP), a declarat miercuri, la briefingul de presă de după ședința Guvernului, că nu are de gând să demisioneze, după ce a semnat ordinul prin care a încasat ulterior, timp de un an, salariul majorat cu mii de euro.

„Nu consider că acesta ar fi un motiv temeinic, serios, pentru ca, cel puțin în această perioadă, să iau în calcul vreo posibilitate de a demisiona și a lăsa conducerea Autorității Electorale fără președinte, fără conducător”, a spus el.

Curtea de Conturi ține încă la secret raportul prin care Greblă (AEP) a fost depistat cu majorare ilegală de salariu: „Nu are caracter public”

Redăm integral dialogul purtat de Greblă cu jurnaliștii:

Reporter: Colegii de la Snoop au arătat că v-ați fi mărit salariul printr-un ordin pe care l-ați semnat în prima zi când ați preluat șefia Autorității. Cum comentați această situație?

Toni Greblă: Da, e bine că am fost întrebat, inclusiv în acest context. Deci, în ziua în care am venit președinte la Autoritatea Electorală Permanentă am semnat niște ordine care sunt absolut normale pentru orice fel de activitate, respectiv pentru cei care au specimen de semnătură în bancă și sunt împuterniciți să semneze documente în relația cu băncile, alte câteva tipuri de ordine care privesc activitatea curentă, inclusiv stabilirea indemnizației președintelui Autorității Electorale Permanente.

Mi-a fost adus, cum mi-au fost aduse și celelalte ordine, având pe spate cinci semnături ale șefilor direcțiilor respective: Direcția Juridică, Direcția de Resurse Umane, Direcția Financiară și ordinul contrasemnat de secretarul general al Autorității Electorale Permanente.

Făcuseră o interpretare în sensul în care indemnizațiile demnitarilor erau înghețate la nivelul anului 2019, iar textul prevedea o normă care zicea: ,,cu condiția să-și desfășoare același fel de activitate în aceleași condiții”. Secretarul general și colegii mei, ceilalți care dispuneau, au interpretat în sensul în care eu veneam din altă activitate și că acea prevedere nu mi s-ar aplica, motiv pentru care au stabilit nivelul salariului, fără să țină cont de această înghețare a salariului minim la nivelul anului 2019.

După câteva luni, secretarul general a fost trimis în judecată pentru o anume faptă, a devenit incompatibil cu calitatea de secretar general, pentru că legea prevede că în momentul în care ești trimis în judecată, raportul de muncă se suspendă automat, după alte vreo două săptămâni am solicitat transferul și am acordat transferul și după încă o săptămână a înștiințat Autoritatea Electorală Permanentă că indemnizația președintelui ar fi fost stabilită interpretând eronat legea la un cuantum superior, prin ordinul care era contrasemnat de secretarul general. Am chemat imediat Curtea de Conturi, am spus despre ce e vorba.

Părerea Curții de Conturi a fost că trebuie să se revină la nivelul de înghețare a indemnizației la nivelul anului 2019, lucru ce l-am făcut în aceeași zi. Tot în aceeași zi am semnat un angajament de plată, prin care în următoarele luni mi-au fost reținute și îmi vor fi reținute diferențele de bani până ajungem la zero cu această situație. Angajamentul de plată l-am luat acum patru sau cinci luni de zile, numai… șase, nu mai știu exact. În fiecare lună mi-au fost reținute sumele de bani.

Cred că în două luni de zile sau în trei luni de zile se termină cu această situație. Raportul Curții de Conturi nu a fost finalizat, însă eu am intrat în legalitate încă de atunci, am semnat angajamentul de plată, astfel încât din punct de vedere al Curții de Conturi lucrurile sunt închise, dar ele trebuie formalizate prin raportul pe care îl încheie, cum bine ştiţi, după fiecare control.

Reporter: Mai toate salariile sunt înghețat la 2.080 de lei din sectorul public, nivelul din 2019. De data aceasta, salariul se raporta la nivelul actual. Era o diferență de 10.000 lei. Nu vi s-a părut ceva ciudat o majorare atât de…

Toni Greblă: Nu mi s-a părut ceva ciudat, pentru că v-am spus nu m-am uitat în niciunul din… am văzut că există toate semnăturile. Asta este o activitate curentă. Vă spuneam înainte de conferința de presă că astăzi am semnat aproximativ 200 de ordine prin care salariile funcționarilor publici ai AEP-ului au fost mărite cu 5% de la 1 septembrie. Ordinele sunt întocmite în două exemplare, au câte patru-cinci semnături pe spate. Nu am verificat la nici unul din cele 200 de ordine dacă salariile alea sunt înmulțite cu cinci, șase sau cu patru.

Reporter: Şi în cazul dvs., nu v-aţi uitat ce aţi semnat?

Toni Greblă: Nici în cazul meu nu m-am uitat la ce indemnizație am.

Reporter: Nu v-a interesat să vedeți ce salariu veți avea?

Toni Greblă: M-a interesat, dar n-am stat să-l și verific să văd dacă este legal sau nu.

Reporter: Dar nu v-a spus nimeni că e ceva nou în modul de calcul?

Toni Greblă: Deci până nu am chemat Curtea de Conturi, nu mi-a spus nimeni că este ceva în neregulă.

Reporter: Câți bani ați câștigat până să chemați Curtea de Conturi?

Toni Greblă: V-am spus și înainte, nu știu exact cât. E vorba de o diferență la indemnizație și, de asemenea, o diferență care influențează și indemnizația de detașare.

Reporter: Luați în calcul să contestați acest raport al Curții de Conturi, să acționați în instanță?

Toni Greblă: Eu nu pot să fiu contradictoriu cu mine însumi, dacă am semnat angajamentul de plată și 90%, 85-90% din sumă am și restituit-o, urmând ca în următoarele două luni, până la sfârșitul anului, să fie încheiată această socoteală, nu pot să contest în instanță ceea ce eu am semnat cu propria mână, că îmi iau angajamentul să restitui suma.

Reporter: Luați în calcul să demisionați? V-au cerut mai multe voci sau ați vorbit cu premierul despre acest aspect legat de tot acest scandal?

Toni Greblă: Acum aud o singură voce, a dvs., care pune o asemenea problemă. Nu, nu am de gând să demisionez și nimeni nu mi-a cerut acest lucru și, în afară de dvs., nimeni nu mi-a cerut acest lucru.

Reporter: Sunt mai multe personalități publice.

Toni Greblă: Am înțeles că cel care v-a furnizat informația ar fi sugerat același lucru. Repet, v-am răspuns la întrebare, da?

Reporter: Nu știu ce ați înțeles dumneavoastră și mă bucur că nu auziți prea multe voci.

Toni Greblă: V-am răspuns la o întrebare, nu consider că acesta ar fi un motiv temeinic, serios, pentru ca, cel puțin în această perioadă, să iau în calcul vreo posibilitate de a demisiona și a lăsa conducerea Autorității Electorale fără președinte, fără conducător.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version