Dacă majorarea accizelor va scumpi carburanții, statul ar putea ”umbla” la redevenţele petroliere “uitate” din 2014 de toate guvernele!

Premierul Mihai Tudose se încearcă marea cu sarea pe spinarea românilor, asigurându-i că majorarea accizelor la carburanţi nu va scumpi benzina şi motorina, iar dacă totuși se va întâmpăla, statul ar putea ”umbla” la redevenţele petroliere.

Guvernul Tudose

Sună a amenințare sau mai precis a negociere cu marile companii petroliere OMV, Rompetrol (căreia Guvernul Ponta i-a șters nejustificat 200 de milioane de dolari din datoria de 600 de milioane), Lukoil și MOL, ale căror redevențe ar fi trebuit majorate încă de la sfârșitul anului 2014, când a expirat termenul din legea în domeniu dată în timpul Guvernului Năstase.

Premierul are un argument pe care îl dorește imbatabil:

”În 2016 acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul. Companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi, perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”.

Declarația a fost făcută de premierul Mihai Tudose la România TV, nu la sediul Guvernului, unde tocmai avusese ședința săptămânală a Executivului – e drept, cu o zi mai devreme decât ziua obișnuită pentru ședința săptămânală, dar a avut un motiv serios: minivacanța de Sfânta Maria Mică, pentru care a dat liber și luni, 14 august, evident, celor 1,2 milioane de bugetari.

Victor Ponta – fost premier
“Nu înseamnă șantaj”

Mihai Tudose a adăugat că există ”posibilitatea de a umbla la redevenţe”: ”Bineînţeles. Nu înseamnă şantaj, înseamnă că în sfârşit nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialog oficial. (…) Dorim un stat puternic şi prietenos cu cei corecţi. Şi doar un stat puternic cu ceilalţi”.

Așadar, dacă marile companii petroliere nu vor scumpi carburanții după aprobarea – săptămâna viitoare – Ordonanței de modificare a Codului fiscal – care prevede majorarea accizelor cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină -, coaliția PSD+ALDE nu mărește redevențele.

Amintim că celebra supraacciză de 7 eurocenți (fără TVA) a fost impusă de Guvernul Ponta la 1 aprilie 2014, cu justificarea că banii vor merge la construirea de autostrăzi – dar am văzut cu toții că acest lucru nu s-a întâmplat, în ciuda sumelor uriașe colectate anual în “oala” bugetului de stat.

“Pot să-i asigur pe români că nu le va influenţa negativ viaţa” 

Totodată, Tudose a asigurat că majorarea accizelor nu va influenţa negativ viaţa românilor.

”Nu-i va influenţa negativ. Pot să-i asigur. Plus că avem discuţii şi dacă ne înţelegem, asta e, o facem. Noi astăzi stăm de vorbă să ocupăm primul loc în Europa într-un domeniu.

Suntem pe primul loc la decese pe şosele şi nu fiindcă avem maşini proaste sau sunt românii şoferi proşti, ci din cauza infrastructurii rutiere.

Apare calul noaptea, căruţa, groapa, şoseaua foarte îngustă care face brusc la stânga, nu avem autostrăzi. Avem tot ce ne trebuie pentru a menţine România cu stabilitate din punct de vedere al serviciilor sociale, dar nu ştiu cât mai putem să aşteptăm până când terminăm cu acest gen de infrastructură.

Şi atunci trebuie să alimentăm bugetul mai repede”, a mai spus premierul.

Adrian Năstase – fost premier
Redevențele stabilite 3,5% şi 13,5%, în aer din 2014

Amintim că prețul redevențelor miniere și petroliere a fost stabilit în urmă cu 13 ani, prin Legea de privatizare a Petrom (Legea 555/2004), în timpul Guvernului Năstase, care a promovat proiectul legislativ.

Tarifele au fost prevăzute pentru o perioadă de 10 ani, iar valabilitatea acelor tarife modice, care n-au mai putut fi modificate de niciun guvern – nici măcar de cel condus de Emil Boc –  a expirat la sfârșitul anului 2014.

Din redevenţele miniere şi petroliere, stabilite între 3,5% şi 13,5% pentru perioada 2004 – 2014, Guvernul încasează circa 1 miliard de lei/an. Am fi avut şansa ca statul să le majoreze din ianuarie 2015, dacă un proiect de lege în acest sens ar fi fost înaintat Parlamentului şi aprobat până la sfârşitul aceslui an.

Nu s-a întâmplat acest lucru nici în timpul Guvernului Ponta, nici în timpul Guvernului Cioloș – când nici pe departe nu s-a adus vorba despre acest subiect -, nici în cel impus de Liviu Dragnea după alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

Și iată că, după premierul Grindeanu, nici Mihai Tudose nu are de gând să “umble” la redevențe, deși are majoritate parlamentară pentru a-i aproba un proiect de lege bine documentat.

Dragnea și Grindeanu
Epopeea amenințărilor de formă la adresa companiilor petroliere

Urmând exemplul antecesorilor săi, premierul Tudose aruncă amenințări – la fel cum a făcut-o Emil Boc în anul 2010, care anunţase iniţial că va modifica redevenţele, însă ulterior s-a declarat învins: “Petrom nu mai e al românilor”. (sursă Ziua Cargo).

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu spunea în martie 2012 (în timpul Guvernului Ungureanu): “Petrom trebuie să ştie că, începând cu 2014, redevenţele în România nu pot fi mai mici decât în statele arabe”.

Într-un interviu la TVR1, şeful statului a catalogat redevenţa la Petrom ca fiind “mizeră, extrem de incorect negociată” şi a anunţat că el nu mai alimentează de la benzinăriile OMV, enervat pe profitul “imoral” înregistrat de companie într-un an de criză.

În toamna lui 2012, Băsescu a acuzat OMV Petrom că a scumpit motorina în plină campanie agricolăÎn 2013 a anunţat că a rupt orice relaţie cu compania.

De atunci, OMV Petrom a ţinut-o din record în record la capitolul profit, iar după puțin timp Băsescu a revenit la sentimente mai bune faţă de conducerea companiei.

A venit rândul lui Victor Ponta să ajungă la putere – în cadrul USL, cu PNL la butonieră, dar declarând public că îl are pe Crin Antonescu partener egal.

Abia instalat la Palatul Victoria, în luna mai 2012, Ponta declara că majorarea redevențelor trebuie operată rapid.

În acest sens, Ponta însuşi s-a dus la Viena în iunie 2012, însoţindu-l pe Sorin Oprescu într-o vizită oficială pentru a se întâlni cu managerul general al OMV.

Numai că această vizită l-a schimbat total, astfel că în octombrie 2012 anunța deja schimbarea macazului: “Redevenţele trebuie renegociate, dar nu avem voie înainte de anul 2014 să modificăm contractul de privatizare al Petrom”.

Marian Gheorghe – Petrom
Mariana Gheorghe: Negociem principii

Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, anunţa în octombrie 2012 că OMV Petrom şi Guvernul au început “de câteva luni” discuţiile privind redevenţele pentru petrol şi gaze, dar deocamdată sunt analizate doar “principiile” privind impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei şi economiei.

“Contractele noastre nu expiră în 2014. Este vorba de acea clauză de stabilitate garantată de Guvernul României tuturor producătorilor, nu numai OMV, până în anul 2014, să menţină redevenţele la nivelul curent, şi anume între 3,5 şi 13,5%. Aceste discuţii sunt purtate de câteva luni deja, nu este o decizie care se poate lua într-o discuţie sau câteva”, a afirmat Gheorghe.

Daniel Chițoiu
Chițoiu, negociator-șef

În paralel, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu anunţa că pregăteşte un proiect de lege pentru suprataxarea companiilor petroliere pentru veniturile excepţionale, astfel încât să treacă prin Parlament şi să fie aplicat începând cu 2013, pentru a compensa valoarea redusă a redevenţelor de la petrol şi gaze, “care sunt prea mici”.

O taxă specială de 0,5% a fost introdusă începând cu 1 februarie 2013, “până la actualizarea redevenţelor”, a anunțat Chițoiu, negociatorul-șef din partea PNL în cadrul USL.

După aceea, Victor Ponta a anunțat, “resemnat”, că “Dacă am stat din 2004 până în 2013, mai putem sta un an”.

Ponta s-a declarat atunci îngrijorat de soarta celor 25.000 de familii ale angajaţilor Petrom: “Uneori sunt tentat să critic Petrom pentru preţul benzinei şi astfel să obţin aplauze efemere, dar mă opresc, pentru că este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat (…), 25.000 de familii au venituri pentru că au un membru angajat la Petrom”.

Constantin Niță
Niță: “Chiar mai devreme de anul 2015 vom aduce redevențele la 20-30%, cel puțin, ca în UE”

După ruperea USL în februarie 2014, în locul lui Chițoiu a venit “la butoane” viitorul penal Constantin Niță, iar în primăvara acelui an, premierul Victor Ponta a dat asigurări că “se lucrează” la proiectul de lege privind noile redevenţe”.

Niță l-a însoţit pe Ponta într-o nouă vizită la Viena şi a dat asigurări că va majora nivelul redevenţelor percepute producătorilor de petrol şi gaze mai devreme de anul 2015, precizând că a participat la discuţiile pe această temă cu proprietarul companiei Petrom, managerul OMV.

“Redevenţele vor ajunge la nivelul din Uniunea Europeană, undeva la 20-30%, cel puţin”, a declarat Niţă.

Nu s-a ținut de promisiune, însă a reușit un lucru: să-i convingă pe petrolişti să nu critice acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi, oferindu-le la schimb derogări în lege la cota obligatorie de biocarburant şi la reducerea până la sfârşitul lui 2015 a emisiilor de gaze cu efect de seră. Hotărârea de Guvern a fost publicată în 6 ianuarie 2014.

Fost manager la Petrom, numit de Ponta ministru la Energie

Niță nu a avut viață lungă în funcția de ministru delegat pentru Energie, iar Ponta l-a numit în locul lui pe un fost manager de la OMV Petrom: Răzvan Nicolescu.

Acesta a afirmat că va comunica ANRM şi Ministerului Finanţelor, “după alegerile prezidenţiale” din noiembrie 2014, să ia o decizie privind noile redevenţe la petrol şi gaze.

La începutul lui decembrie 2014, când venea peste el termenul scadent,  Victor Ponta a anunţat cu nonșalană: “Nu putem s-o facem peste noapte!”:

“Se vorbeşte foarte mult de redevenţe pentru resursele naturale şi eu cred că România trebuie să aibă un sistem modern, european de redevenţe. Dar cum ar fi să le adoptăm prin Ordonanţă de urgenţă, azi, şi să se aplice de la 1 ianuarie (2015 – n.r.)? Ce mare companie din energie care investeşte miliarde de euro va spune «Da, aţi discutat azi, pe 3 decembrie, aţi adoptat-o pe 7 decembrie şi pe 1 ianuarie mă puneţi să îmi fac tot planul de afaceri pe nişte reguli pe care le luaţi peste noapte?»”, a invocat el.

Darius Vâlcov
Vâlcov: Menţinem prin OUG sistemul de redevenţe

A venit să-i dea o mână de ajutor Darius Vâlcov – cel care i-a făcut acum programul de guvernare lui Liviu dragnea -, pe atunci numit de Ponta în funcția de ministru-delegat pentru Buget.

Vâlcov a anunţat, sec, la Palatul Victoria, că sistemul de redevenţe pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul viitor, ci va fi menţinut prin Ordonanţă de urgenţă cu aceleaşi taxe, iar o nouă formulă va fi gândită ulterior.

O Ordonanţă de urgenţă în acest sens nu a fost însă aprobată în şedinţa de ieri a Guvernului. Cel mai probabil, “afacerea” va fi tranşată de sărbători, când se aprobă, de regulă, actele normative cele mai controversate.

Principalele companii din sectorul petrolului şi gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) şi Romgaz Mediaş.

Producţia de gaze este asigurată în proporţii aproape egale de Romgaz şi OMV Petrom – singura care extrage ţiţei, având acest drept prin contractul de privatizare către grupul austriac OMV, în 2004.

Iulian Iancu
Iulian Iancu, atac la Nicolescu

Lucrurile nu s-au încheiat însă aici: Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a acuzat în 3 decembrie 2014, la Realitatea TV, că “avem de-a face cu un lobby ieşit din comun din partea companiilor multinaţionale, care au refuzat dezbaterea”, iar amânarea cu un an a renegocierii redevenţelor petroliere înseamnă, de fapt, “amânarea celei mai predictibile resurse de la buget”.

“Refuzul şi amânarea de la sine a unor valori, care se aşază pe un palier minim, înseamnă că s-a dorit să privăm bugetul României de sume suplimentare, care ar fi ajutat execuţia bugetară de anul viitor”, a adăugat Iancu.

El a lansat un atac dur la adresa ministrului delegat pentru Energie, acuzându-l că “şi-a permis ca în Parlamentul României să mintă şi să aducă probe mincinoase în încercarea de a salva propria lui declaraţie şi propria lui imagine, în detrimentul adevărului”, referindu-se la declaraţia lui Nicolescu potrivit căreia “niciodată nu s-a pus problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015″.

Iancu a reamintit că Răzvan Nicolescu a fost manager în compania OMV Petrom: “Acelaşi personaj, acum ceva timp, era cel mai activ şi agresiv reprezentant al OMV în instituţiile guvernamentale, respectiv la Ministerul de Finanţe, la Ministerul Economiei, la Guvern, în Parlament la comisiile de specialitate”.

Dacian Cioloș – fost premier
Chițoiu, premierul din umbră în Guvernul Tănase

Anul 2015 a trecut fără ca Guvernul Ponta să mai amintească despre redevențe, iar după tragedia de la clubul Colectiv, Ponta și-a depus mandatul în 4 noiembrie – cadou de ziua lui Traian Băsescu.

Noul premier Dacian Coloș s-a ferit să amintească de redevențe, astfel că a mai trecut un an.

Între timp a venit coaliția PSD+ALDE la putere, iar ministru la Energie este un om pus de Călin Popescu Tăriceanu. Este vorba despre Toma Petcu, cel care i-a dat o mână Gabrielei Firea pentru “tunul” ELCEN – trecerea acestui colos, de peste 5 miliarde de euro, la Primăria Capitalei, pe o sumă ridicolă, de 151 milioane de euro, pentru a fi dat mai departe companiei franceze Veolia, pe modelul Apa Nova.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat la mijlocul lunii mai, întrebat de jurnaliști, că se lucrează la Legea redevenţelor şi ar urma să fie gata în acel trimestru.

“Se lucrează. E un grup de lucru în care mai mai multe ministere lucrează – Ministerul Energiei, Economiei, Ministerul de Finanţe, bineînteles. Se lucrează, ceea ce s-a cristalizat până acum, dar nu vreau să spun mai mult, e un fel de împărţire a acestor redevenţe, pe de-o parte cele onshore, adică pe pământ, şi cele offshore, adică alt tip de redevenţă, pentru că şi tipul de exploatare în largul mării e diferit de cel de pe pământ”, a afirmat Grindeanu.

Proiectul de lege nu a fost gata nici până la sfârșitul lunii iunie, când Guvernul Grindeanu său a fost dărâmat de propriul partid, prin moțiune de cenzură. Dar responsabilitatea redevențelor i-a aparținut ministrului pus de Tăriceanu. Care nici acum nu se grăbește cu proiectul legii.

Daniel Chițoiu, care a migrat de la PNL la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu (și el fost PNL-ist și actor în privatizarea Petromidia), este nelipsit de la ședințele coaliției și pare să fie premierul din umbră. Astfel, majorarea redevențelor nu va fi aprobată prea curând. 
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version