Proiectul Legii votului prin corespondenţă a fost votat în Senat, luni seară, cu 117 voturi “pentru” şi 10 voturi “împotrivă”.
Este al doilea pas spre îndeplinirea obiectivului, după ce proiectul a trecut fără probleme şi prin Comisia de specialitate. Legea votului prin corespondenţă urmează să fie dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, care are calitate de for decizional. Există mulţi nemulţumiţi vizavi de această lege, iar cei mai insistenţi sunt membrii UDMR. Chiar Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a anunţat marţi că este foarte posibil ca formaţiunea pe care o conduce să atace Legea la Curtea Constituţională, în cazul în care Camera Deputaţilor o va adopta în forma actuală. “Trebuie să eliminăm urgent amendamentele neconstituţionale din acest proiect. Vom încerca să atacăm la CCR dacă proiectul va rămâne în forma actuală. Avem nevoie de 50 de semnături la Camera Deputaţilor”, a afirmat Kelemen Hunor.
PROIECTUL A FOST DEJA ADOPTAT DE SENAT
Şi deputatul Marton Arpad consideră că “forma adoptată de Senat ridică multe semne de întrebare. Nu se asigură nici secretul votului, nici faptul să fie un vot direct şi nici posibilitatea ca votul să nu fie influenţat”.
UDMR-iştii nu sunt singurii nemulţumiţi de acest proiect de lege. Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a precizat că este foarte posibil ca legea să fie atacată la CCR pentru că “nu se respectă articolul potrivit căruia votul este universal, egal, direct şi secret”.