Ultimatumul dat de Călin Popescu Tăriceanu partenereului său de guvernare, Viorica Dăncilă, s-a dovedit un mare fâs, după ce ALDE a anunțat, miercuri seară, în urma discuțiilor de la Vila Lac, că nu iese din Guvern, chiar dacă noul lider al PSD – în urma intrării la pușcărie a lui Liviu Dragnea – i-a dat cu flit.
Rezultatul dezastruos de 4% obținut de ALDE la alegerile europarlamentare, care nu i-a permis să-și plaseze oamenii în Parlamentul European, l-au determinat pe Tăriceanu să-și păcălească bruma de electorat cu anunțul că rupe alianța cu PSD.
Evident, aceasta după ce senatorii PSD l-au ajutat, la începutul lunii iunie, să scape de urmărirea penală a DNA în dosarul Microsoft (pentru o șpagă de 800.000 de dolari, pretinsă și încasată de Tăriceanu în 2008, pe vremea când era premier).
Numai că liderul ALDE a încercat să crească în sondaje utilizând procedeul pe care îl știe cel mai bine: șantajul.
Mai întâi, Tăriceanu l-a scos la rampă pe secundul său, Varujan Vosganian – tot un penal salvat de DNA prin votul senatorilor, dar nu o dată, ci de două ori!. Acesta a anunțat că ALDE nu va vota rectificarea bugetară. Motivul: SRI primește fonduri suplimentare.
Însă rectificarea a fost votată în Guvern inclusiv de miniștrii ALDE, iar Tăriceanu a găsit un nou tertip: vrea restructurarea Executivului, nu remanierea miniștrilor, și cooptarea ProRomânia la guvernare. Astfel, într-o declarație publică, el i-a dat un ultimatum Vioricăi Dăncilă, până la data de 20 august.
Tăriceanu, ultimatum pentru Dăncilă: 20 august
Numai că șefa PSD – cea mai slabă din istoria acestui partid! – nu s-a lăsat impresionată de amenințări. Ea nici măcar nu a venit la ședința de luni a coaliției. Iar miercuri seară, în noua ședință de la Vila Lac, Dăncilă i-a respins, punct cu punct, toate pretențiile lui Tăriceanu.
După ședința de la Vila Lac, Dăncilă nu a făcut nicio declarație de presă, dar a transmis, printr-un comunicat, că ambele părți au decis să se meargă pe varianta remanierii Guvernului, nu pe cea a restructurării.
Dăncilă, cu (z)garda PSD
Viorica Dăncilă nu a riscat să-i pice Guvernul la vot în Parlament nici măcar când i-a ordonat Dragnea, darămite acum, când jalnicul Tăriceanu încearcă să se dea viteaz.
Cu coada între picioare, Tăriceanu s-a făcut nevăzut după ședința coaliției, iar ALDE a transmis un comunicat de presă, în care anunță că va decide… în septembrie asupra ieșirii de la guvernare.
Publicăm integral comunicatul:
”Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu împreună cu lideri din conducerea ALDE au avut astăzi discuţii cu prim ministrul Viorica Dăncilă şi colegii domniei sale din conducerea PSD, pe tema măsurilor necesare pentru relansarea guvernării.
ALDE i-a propus premierului Viorica Dăncilă, încă de la şedinţele trecute ale coaliţiei, să identifice şi să pregătească un set de măsuri a căror aplicare să asigure o bună guvernare.
În viziunea ALDE o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa.
Astăzi, în cadrul şedinţei de coaliţie, prim ministrul Viorica Dăncilă ne -a informat că, urmare a discuţiilor din structurile de conducere ale PSD, a decis să facă nominalizări pentru portofoliile vacante şi consideră că restructurarea guvernamentală nu este o măsură oportună.
Discuţia a vizat şi ordinea de zi din sesiunea extraordinară şi s-a convenit ca proiectul de lege privind amnistia şi graţierea să fie respins la vot.
ALDE consideră în continuare că este necesară promovarea unui pachet de măsuri care să cuprindă o restructurare de amploare a Executivului, care să vizeze reducerea numărului de ministere, înjumătăţirea numărului de secretari de stat şi diminuarea drastică a numărului de consilieri de la
cabinetele demnitarilor. În paralel, considerăm că este necesară şi o reformă a funcţiei publice, axată pe competenţă.
Săptămâna viitoare va avea loc o discuţie privind setul de măsuri care vizează actul de guvernare şi agenda publică .
La începutul lunii septembrie ALDE îşi va convoca structurile de conducere pentru a analiza rezultatele guvernării, perspective şi opţiuni”