Premierul desemnat Dacian Cioloş şi-a ales echipa de tehnocraţi faţă a prelua niciun ministru din guvernele conduse de Victor Ponta până în 4 noiembrie. Totuşi, un nume de secretart de stat se regăseşte în noul Executiv.

sursa foto: magazinsalajean.ro
sursa foto: magazinsalajean.ro

UPDATE: Pe lista lui Cioloş se regăseşte Achim Irimescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii condus de omul lui Voiculescu, Daniel constantin, în Guvernul Ponta (2012 – 2014).

În presă apăruseră iniţial numele lui Sorin Cîmpeanu (Educaţie), Bogdan Aurescu (Externe) şi Marius Nica (Fonduri europene) ca urmând să fie păstraţi de Cioloş în guvernul său.

Sorin Cîmpeanu, ajuns ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta 4 la propunerea PC-ului lui Dan Voiculescu, era sprijinit acum de ALDE – formaţiunea politică a lui Tăriceanu  – să rămână în Guvern.

Enervat că cel pe care l-a numit ministru al Agriculturii în 2007 în guvernul său – Dacian Cioloş – nu îi ascultă acum ordinele, Călin Popescu Tăriceanu a cerut ieri public coaliţiei din care face parte (PSD-UNPR) să nu voteze Guvernul Cioloş.

Plagiatul lui Ponta i-a pus cruce lui Cîmpeanu

Amintim numai că Sorin Cîmpeanu este cel care a continuat operaţiunea începută de fostul sindicalist Pop – interimar la Educaţie în primăvara lui 2012 – şi de Cati Andronescu de “albire” a lui Ponta, acuzat de plagiat.

Concret, decizia finală dată de comisia de specialitate din Ministerul Educaţiei  a fost că Ponta NU a plagiat, deşi se vede de la o poştă că zeci de pagini din teza de doctorat a fostului premier sunt copiate copy-paste.

Aurescu, şters în criza migranţilor ilegali

Cât despre ceilalţi doi miniştri instalaţi de Ponta în decembrie 2014 – Marius Nica şi Bogdan Aurescu -, aceştia sunt susţinuţi de PSD chiar dacă nu sunt membri de partid. “Tehnocraţii” Cîmpeanu, Nica şi Aurescu nu l-au convins cu nimic pe Cioloş că ar merita să mai stea un an în Guvern.

Aurescu a avut o activitate ştearsă la Externe atât în timpul conflictului din Crimeea, cât şi în criza migranţilor – când CE, la presiunea Germaniei lui Merkel a impus României cotă obligatorie de ilegali.

Nica pierde 7 mld euro pentru România

Marius Nica, fost secretar de stat la Ministerul Muncii condus de Rovana Plumb, nu a accelerat absorbţia fondurilor europene (doar 65% rată la finele lui octombrie), astfel că România va pierde 7 miliarde de euro în decembrie anul acesta din bugetul acordat de CE în exerciţiul financiar 2007-2013 (prelungit cu indulgenţă de experţii europemni până la finele lui 2015).

Junker s-a întâlnit deja cu Cioloş

Dacian Cioloş are însă susţinere masivă din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a ţinut să discute sâmbătă cu fostul său consilier despre situaţia politică din România şi formarea şi programul noului guvern.

ciolos, junker aeroport
sursă foto: Facebook Cioloş

Junker a făcut sâmbătă o escală la Bucureşti, împreună cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în drumul spre summit-ul G20 din Turcia.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version