UPDATE: OUG 23 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 228, din 18 martie.
Guvernul a aprobat în ședința de joi, prin Ordonanță de urgență (OUG), reorganizarea ANAF, prin înființarea unui nou post de vicepreședinte cu rang de secretar de stat, numit de premierul Marcel Ciolacu, pentru coordonarea directă a activității de digitalizare a instituţiei, care își va exercita atribuţiile delegate de preşedintele Fiscului. (Vezi document la finalul articolului)
UPDATE: Potrivit unui comunicat al Executivului, reorganizarea ANAF va conduce la creşterea eficienţei colectării veniturilor la bugetul general consolidat şi asigurarea unei coordonări integrate a activităţii administraţiei fiscale în acţiunea de combatere a fraudei şi evaziunii fiscale.
„Se va reorganiza activitatea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Activitatea operativă a DGAF se aşază pe structuri judeţene de antifraudă fiscală, măsură care va duce la eficientizarea activităţii, operativitatea verificărilor şi creşterea calităţii controalelor”, arată sursa citată.
Totodată, pentru ANAF şi Autoritatea Vămilor din România, care au atribuţii de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale şi vamale, se prevede achiziţionarea de dotări corespunzătoare, pentru îndeplinirea responsabilităţilor şi a misiunilor stabilite prin Sistemul naţional RO e-Sigiliu.
Proiectul OUG privind unele măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, reorganizarea activității acesteia precum și .pentru modificarea și completarea unor acte normative prevede că noul post va fi creat prin desfiinţarea unui post vacant existent în cadrul ANAF.
Totodată, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, condusă de fostul ministru al Finanțelor din „era” Dragnea, Ionuț Mișa, va fi absorbită de către ANAF și își va pierde personalitatea juridică, începând cu data de 1 mai 2024, adică nu va mai avea buget propriu iar servicile-suport ale acesteia vor fi intregrate cu cele ale Fiscului. Mișa nu poate fi demis, deoarece a ocupat funcția prin concurs.
Liber la achiziții de mașini, birotică
Noua OUG operează derogări de la „ordonanța austerității” pentru ANAF și Autoritatea Vamală Română:
„În anul 2024, autorităţile din subordinea Ministerului Finanţelor care au atribuţii de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale şi vamale pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, precum şi produse de mobilier şi aparatură birotică (…), în scopul dotării spaţiilor cu destinaţia de birou”.
Răspundere penală în cazul divulgării secretului de serviciu
Noua OUG introduce atragerea răspunderii penal în cazul divulgării secretului de serviciu:
„Încălcarea prevederilor referitoare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice de către personalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, are acces la acest tip de informații, atrage răspunderea penală potrivit art. 304 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare”, stipulează proiectul.