La Ministerul Apărării a avut loc marți, timp de două ore, o întâlnire urgență pe tema serviciului militar, după ce șeful Statului Major, generalul Vlad Gheorghiță, a readus în discuție această temă și pregătirea populației pentru cazul în care războiul din Ucraina s-ar extinde.

Membrii Comisiilor de apărare ale Senatului și Camerei Deputaților au dat curs, astfel, invitaţiei adresate pe 9 ianuarie de ministrul Angel Tîlvăr.

Nicoleta Pauliuc, senator PNL, președintele Comisie de Apărare din Senat, a declarat la finalul discuțiilor: „Nu există niciun motiv de panică că România va fi atacată. Poate vorbim de îngrijorări că avem război la granița. Nu e niciun text de lege care vorbește de stagiul militar obligatoriu. Vorbim de un proitect de lege la care lucrează MApN ce vorbește de stagiu militar voluntar, pregătire militară voluntară. Condițiile le vom vedea când acest proiect de lege primește toate avizeler instituționale. Când va veni în Parlament, am zis că vom lucra în procedură de urgență, ca să treacă acest proiect cât mai repede”.

Nicu Fălcoi, deputat USR și membru în Comisia de Apărare a Camerei Deputaților: „Mai sunt încă două proiecte prioritare, în acest moment, pentru MApN, legea apărării și statutul cadrelor militare, pe care credem că în această sesiune vorm ajunge să le discutăm.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a dat asigurări, luni, că „serviciul militar obligatoriu este exclus”, recunoscând însă că, în 2023, au ieşit din sistem aproape 7.000 de angajaţi, iar „acest lucru trebuie compensat cumva”.

El a precizat luni, la Euronews, că „există un proiect privind un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane între 18 şi 35 de ani, care vor primi o primă la final. Scopul acestui proiect este de a avea „o rezervă”.

„Armata română a trecut de la peste 320.000 de oameni, a ajuns în situaţia la avea în jur de 80 (de mii – n.r.), vreo 75.000 de militari, vreo 14.000 sau 15.000 personal contractual şi cred că 407 sau 408 funcţionari publici. Deci, din punct de vedere numeric, armata a scăzut şi categoric, nevoile operaţionale sunt cele care sunt, ele sunt motivate şi de situaţia în care ne aflăm, pentru că este o situaţie care nu a mai fost în Europa de foarte mult timp”, a detaliat ministrul.

El a subliniat că România „nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată”.

„Asta nu înseamnă că un stat ca România, un stat serios, membru al unei alianţe politico-militare importante, cea mai importantă din istoria omenirii, nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere”, a adăugat ministrul Tîlvăr.

Începând din anul 2007, odată cu aderarea României la NATO, armata nu mai este obligatorie.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version