UPDATE: Vasile Dîncu a plecat în Georgia, astfel că a fost amânat pentru lunea viitoare la „Ora Guvernului”.
Aflat „pe făraș”, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, este convocat la Camera Deputaţilor, luni la 17.30 la „Ora Guvernului”, ca să dea explicații după ce a intrat în dizgrația președintelui Klaus Iohannis.
Dar mai întâi, la ora 16.00, se va dezbate moțiunea simplă depusă de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, după ce acest protejat al lui Iohannis și-a amânat explicațiile în fața Parlamentului despre achiziția a 600 de BMW-uri de către Poliția Română.
Bode fuge de explicații în plenul Camerei Deputaţilor în scandalul achiziției a 600 de BMW-uri – moţiune amânată
Dîncu a isterizat politicienii români după ce a declarat, pe 8 octombrie, că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.
„Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a afirmat Dîncu, la Prima TV.
În opinia sa, Rusia are resurse să prelungească războiul: „Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”.
Preşedintele Klaus Iohannis a reacționat, la începutul săptămânii trecute: „În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”.
Premierul Nicolae Ciucă s-a declarat și el nemulțumit, într-o conferinţă de presă, de Dîncu: „Îl aştept pe domnul ministru să revină în ţară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului şi atunci va trebui să tranşăm foarte clar acest aspect”.
USR a cerut convocarea lui Dîncu la „Ora Guvernului” și demiterea lui Bode
Interesant este că USR a cerut convocarea lui Dîncu la „Ora Guvernului”, dar și demiterea lui Bode.
Liderul USR, Cătălin Drulă, i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să îl dea afară din Guvern pentru că Bode a refuzat să se prezinte în Parlament pentru a da explicații despre licitația „trucată cu BMW-urile de la prietenul lui Iohannis”.
Drulă: „Bode nu răspunde în Parlament pentru licitația trucată cu BMW-uri, că are alt program”
În moţiunea intitulată „Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat” se arată că Bode este „tatăl corupţilor din Ministerul de Interne”, iar PSD, PNL şi UDMR au misiunea de a-l „trage pe dreapta” și să nu-l mai ţină în scaunul de ministru, ci să-l trimită „să doarmă liniştit pe bancheta din spate”.
„După aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai îndoieşte nimeni că prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis. La urma urmei, ar fi putut fi altfel când ai pus în fruntea MAI un om care, pe când era ministru al Transporturilor, a dovedit că nu dă doi bani pe lege? Sau aţi uitat episodul maşinii ministrului care, depăşind pe linie continuă, pe un pod, a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane?”, se arată în moţiune.
Semnatarii afirmă că „cea mai mare reuşită” a ministrului Bode, după aproape doi ani de mandat, este “licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis”.
„Eficienţa ministrului Bode s-a văzut când l-a ajutat pe prietenul preşedintelui Iohannis să vândă Poliţiei Române 600 de BMW-uri „de numai 32.000 de euro, fără TVA”. Evident, printr-o licitaţie aranjată, cu un caiet de sarcini bine ajustat încât să câştige cine trebuie”, mai susţin iniţiatorii.
Primii care au criticat achiziția a 600 de BMW-uri au fost cei de la Sindicatul Europol.
Sindicatul Europol: Licitație „cu cântec” pentru 600 de BMW 320ix la Poliția Rutieră
Nu a scăpat de acuzații nici președintele Iohannis, prieten declarat al importatorului auto care a câștigat licitația, Autoturisme Bavaria – singurul ofertant, de altfel.
Iohannis, despre cele 600 de maşini BMW de la prietenul său pentru Poliție: Dacă există suspiciuni, să se verifice „la sânge”
Între timp, europarlamentarul Alin Mituța, membru REPER – partidul înființat de Dacian Cioloș după demisia din USR PLUS -, a sesizat Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi (fosta șefă a DNA, care a fost revocată de Iohannis în iunie 2018).
Ulterior, a depus și USR sesizare la Parchetul European.
După REPER, a sesizat și USR Parchetul European în cazul achiziţiei de BMW-uri
Conducerea IGPR a eșuat în încercarea de a ieși basma curată – cu tot cu Iohannis – din acest scandal care ia amploare pe zi ce trece.
Inspectorul-șef Benone-Marian Matei nu a reușit să fie convingător atunci când a invocat faptul că Direcția Rutieră are nevoie de bolizii BMW pentru a-i prinde pe vitezonani pe șosele patriei.
Conducerea Poliției Române respinge acuzațiile Europol privind achiziționarea a 600 de autospeciale BMW
Între timp, au lansat critici și Sindicatele din Penitenciare la adresa ministrului Bode: