UPDATE: Firma câștigătoare a licitației, Naguma Medical Supply, anunță că va transmite, luni, Ministerului Sănătății primele 10 milioane de măști.

Naguma Medical Supply: „Transmitem luni Ministerului Sănătății primele 10 milioane de măști”

Premierul Ludovic Orban amenință cu rezilierea contractului încheiat în urma licitaţiei pentru măştile destinate persoanelor defavorizate, dacă firma câştigătoare nu livrează, luni, produsele.

Cele 115 de milioane de măști, în valoare de 230 de milioane de lei, promise de Guvern încă din iunie, încă nu au sosit.

Amintim că Guvernul Orban a suplimentat cu această sumă, în data de 21 mai, bugetul Ministerului Sănătății, prin OUG nr. 78/2020, pentru achiziționarea de măști pentru 2,3 milioane de persoane vulnerabile.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că a reluat licitația, în iunie, chiar înainte de prelungirea stării de alertă. Motivul: „La prima licitaţie nu a ieşit niciun câştigător” – adică ofertele au fost respinse.

În 23 iunie, Tătaru a declarat public că evaluarea ofertelor a fost finalizată și urmează să desemneze câștigătorul.

Tătaru, după ce a reluat licitația pentru măști: Evaluarea ofertelor a fost finalizată

Au urmat contestațiile, iar semnarea contractului subsecvent, încheiat între Ministerul Sănătății și Naguma Medical Supply SRL, a avut loc pe 11 august.

Potrivit contractului, primul lot de 10 milioane de măști trebuia să vină la două zile de la constituirea garanției de bună execuție, care trebuie depusă în maximum 5 zile de la semnarea contractului.

„Câştigătorul licitaţiei avea obligaţia ca, în termen de cinci zile, să depună scrisoare de garanţie, urmând să înceapă cele şapte zile de derulare a contractului. Suntem în situaţia în care câştigătorul licitaţiei nu a depus în termenul de cinci zile, crezând că beneficiază de clauza de remediere care este inclusă în contractul respectiv”, a declarat Orban, duminică, în timpul unei vizite de lucru în județul Gorj.

„Săptămâna următoare, Ministerul Sănătăţii va lua o decizie care e foarte clară – rezilierea contractului în cazul în care luni nu vin cu măştile cei care au câştigat licitaţia şi trecerea la firma de pe locul 2 pentru a livra măştile prevăzute în contract. (…) Am convingerea că Ministerul Sănătăţii va finaliza licitaţia şi măştile vor ajunge la persoanele vulnerabile pentru care am prevăzut banii respectivi şi i-am alocat din Fondul de rezervă al Guvernului”, a adăugat el.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version