UPDATE ora 16.00: Robert Negoiță și Gabriela Firea le-au mulțumit public premierului Viorica Dăncilă și lui Darius Vâlcov pentru că i-au primit la discuții la Guvern timp de două ore și și-au notat doleanțele lor.
Edilii spun că premierul Dăncilă ar urma să le dea un răspuns după ședința Guvernului.
Ei reclamă că procentul de 60% din încasări, anunțat de Liviu Dragnea pe Facebook, ar însemna un dezastru, în condițiile în care administrațiile locale ar trebui să preia cheltuiele de asistență socială.
“Am făcut apel la doamna prim-ministru, i-am explicat facturile foarte mari pe care trebuie să le plătim și trebuie să înțeleagă că, deși Capitale pare că are un buget mare, Ccand te raportezi la toate cheltuielile banii sunt foarte puțini. Așteptăm de la doamna prim-ministru o reacție. Ne-a ascultat pe toți, a notat și sperăm ca după ședința de Guvern să ne dea un răspuns privind procentul care va fi alocat administrațiilor locale”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Ea a mai spus că “cea mai mare lovitură” pentru Primăria Capitalei va fi în ceea ce privește termoficarea, pentru că va fi foarte greu, spre imposibil, ca municipalitatea să plătească creanța ELCEN și “să salveze de la faliment RADET și ELCEN”.
“Noi nu suntem niște fraieri care nu înțelegem cifrele, legile sau cum circulă banii. Cerem doar să nu ne fie afectate bugetele”, a spus Robert Negoiță.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a acuzat Ministerul Finanțelor nici măcar nu are o analiză pe fiecare localitate privind bugetul.: “60% pentru noi ar însemna un dezastru, dacă va trebui să preluăm și cheltuielile de asistență socială, așa cum s-a propus. Va fi dezastru. Este un moment foarte greu pentru administrații”.
Ora 14.00: După nici două ore, liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a transmis pe Facebook un mesaj edililor care s-au dus peste Viorica Dăncilă:
“WIN-WIN SITUATION” PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați.
Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.).
Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA.
Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte.
Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte.
Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte.
De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”.