UPDATE: Camera Deputaților a adoptat dublarea alocațiilor pentru copii, cu 179 de voturi ”pentru” și 29 de abțineri (deputații PNL și-au scos cartelele din dispozitivele de vot). În schimb, a amânat reducerea TVA și eliminarea pensiilor speciale.

Parlamentarii PSD erau croiți, la votul final de miercuri din Camera Deputaților, să scadă cota unică de TVA de la 19% la 16% și să elimine pensiile speciale – proiecte pe care PNL le-a depus pe vremea când se afla în opoziție, dar pe care nu le mai dorește acum.

Astfel, alocațiile pentru copii au ajuns la 300 de lei/lună.

De pensii speciale urma să nu mai beneficia decât militarii, polițiștii, angajații penitenciarelor și judecătorii CCR. Dar deputații nu au mai ajuns să dezbată proiectul de lege.

Cât privește proiectul de reducere a nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% și a cotei de TVA la alimente, de la 9% la 5%, de la 1 ianuarie 2020, acesta a fost retrimis, în urma votului în plen, la Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, după ce primise, marţi, raport favorabil.

Votul a fost, însă, strâns: 137 “pentru” și 136 “împotrivă”. Deputații opoziției au reușit, totuși, să amâne votul final, care ar fi desființat, practic, proiectul Bugetului de stat pe 2020, întocmit de Ministerul finanțelor.

Parlamentarii PNL sunt disperați, deoarece modificările de ultimă oră, dacă ar fi adoptate, ar arunca în aer strategia Guvernului Orban de angajare a răspunderii, în 23 decembrie, pentru proiectul Bugetului de stat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version