Miercuri are loc o ședință la USR PLUS, care va decide dacă îi dă acceptul liderului PNL, Ludovic Orban, să revină în funcția de prim-ministru.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, tot miercuri, decretul privind convocarea în ziua de luni, 21 decembrie, a noului Parlament ales pe 6 decembrie.
Negocierile pentru coaliția la guvernare vor fi reluate abia joi, la solicitarea PNL.
Duminică, Ludovic Orban săa ridicat de la masa negocierilor după numai două ore de discuții și a lăsat totul baltă.
Președintele Klaus Iohannis a anunțâat luni, după consultări cu liderii partidelor parlamentare, că va mai fi nevoie de „cel puțin o rundă de consultări” pentru a desemna premierul.
Până atunci, a convocat Parlamentul. Cum negocierile pentru coaliție au rămas în aer, USR PLUS a „plusat” și a făcut următoarea propunere publică: Dan Barna renunță să fie președinte al Camerei Deputaților, dar îl susține pe Cătălin Drulă pentru această funcție, iar Barna, Orban și liderul UDMR, Kelemen Hunor, să fie vicepremieri în Cabinetul condus de Florin Cîțu.
Mișcarea lui Barna a avut efect: Orban l-a anunțat că reia negocierile, însă abia joi. Nu a spus de ce așa târziu. Dar, USR PLUS a intuit negocieri „pe sub masă” între Orban și PSD pentru a-l vota pe el șef la Cameră.
De altfel, Orban a și spus public faptul că lasă la vot sefia Camerei Deputatilor. Aceasta, chiar cu riscul ca funcția să ajungă la PSD.
Între timp, PNL o ține în ședințe interminabile, iar surse politice spun că Orban nu mai are susținere, iar liberalii merg mai departe cu propunerea ca Florin Cîțu să fie desemnat prim-ministru.
De altfel, Cîțu nu mai vrea să se facă de râs și să renunțe la mandat, așa cum a procedat în primăvară, cu doar câteva minute înainte de a primi votul de încredere în penul Parlamentului.
Amintim că Orban a demisionat pe 7 decembrie, în urma rezultatului slab obținut de PNL la alegeri, de numai 25%, când PSD s-a plasat pe primul loc, cu 30% (iar după redistribuirea voturilor de la partidele care nu au intrat în Parlament, are 35%).
Orban și-a depus mandatul, după eșecul PNL la parlamentare. Iohannis l-a pus pe Ciucă premier interimar
Deputatul Cosette Chichirău, care face parte din echipa de negociere, a spus marți seară, la Digi 24, că USR PLUS și-a arătat disponibilitatea de a propune alte persoane în funcțiile de președinte al Camerei și în guvern, iar același lucru ar trebui să facă și PNL.
„Dacă PNL își dorește ambele funcții – și președintele Camerei, și premierul -, atunci o strategie ar fi să meargă înainte cu învestirea noului Parlament, să aleagă mai întâi președintele Camerei Deputaților fără o înțelegere cu USR-PLUS pentru premier, pentru cele două funcții. Nu veneau de la noi (voturile, n.r.) din altă parte.
(…) Din modul în care nu decurgeau negocierile, faptul că erau complet blocate și că PNL nu se așeza din nou la masă cu noi, în condițiile în care trec zilele – și nu avem multe zile la dispoziție până pe 21 decembrie –, noi am înțeles că strategia era să se forțeze prima funcție pentru PNL și apoi să se forțeze și a doua funcție pentru PNL, pentru că, fiind vorba despre premier, ei ar fi spus că le revine lor, ca partid care are mai multe voturi ca USRPLUS”, a declarat Chichirău.
„Poate domnul Orban și-a imaginat că noi suntem lipsiți de experiență și „hai că-i duc cu pluta până pe 21 decembrie, după care îi mai duc cu pluta încă puțin” (…) Această strategie nu a funcționat (…) Înțelegem că avem parteneri onești când ne așezăm la masa negocierilor. Ăsta este semnul, nu vorbele, că ne spune cineva la telefon. (…) Semnul de onestitate între noi este reașezarea la masa negocierilor”, a atras atenția deputatul USRPLUS,Cosette Chichirău.