După opt luni de la refuzul sistematic al unor judecători de a-i înscrie la Tribunal partidul Mișcarea România Împreună (MRÎ), fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș a găsit o altă soluție: înființarea unui nou partid politic – Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS), înregistrat cu forme legale de către trei necunoscuți pe scena politică – doi avocați și soția unuia dintre ei.
Numai în acest fel a reușit un politician cunoscut în România să aibă înscrisă la Tribunal o formațiune politică refuzată de Justiție, în condițiile în care legea modificată de PSD+ALDE prevede că este nevoie de minimum 3 oameni pentru a forma un partid.
Cei trei care au înființat PLUS sunt, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului București și citate de G4Media:
-
Daneş Raluca Florina, cu domiciliul […] – preşedinte
-
Iordache Iulia, cu domiciliul […] – vicepreşedinte
-
Iordache Adrian Alexandru, cu domiciliul […] – secretar general
Înregistrarea la Tribunalul București a durat doar o lună
Solicitarea de înființare a Partidului Libertății, Unității și Solidarității a fost depusă la Tribunalul București pe 25 septembrie 2018, iar soluția de înregistrare în Registrul Partidelor Politice a fost dată o lună mai târziu, pe 26 octombrie, și nu a fost contestată de nimeni, rămânând definitivă.
”Admite cererea. Dispune înregistrarea partidului politic ” Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate” („PLUS”) cu sediul în Bucureşti, sector 2, şos. Pipera nr. 41 corp A, et. 6, camera 2 şi înscrierea acestuia în registrul partidelor politice aflat la Tribunalul Bucureşti. Cu apel în 5 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti”, se arată în soluția dată de judecător.
“Vrem să construim o Românie care să fie pe plus”
După trei săptămâni de la înscrierea PLUS la Tribunal, sâmbătă, 15 decembrie, Dacian Cioloș a anunțat la Cluj-Napoca noul partid:
”Astăzi vreau să vă anunț, dragi prieteni, că avem partidul nostru politic.
Este vorba de Partidul Libertății, Unității și Solidarității, pe scurt PLUS.
Vrem, deci, să construim o Românie care să fie pe plus. Este un partid, veți vedea, care împărtășește exact aceleași valori și principii și același concept despre România pe care noi l-am construit în ceea ce am fi vrut să fie Mișcarea România Împreună.
Astăzi însă avem acest partid care este partidul nostru, care este partidul vostru și vă invit pe toți, începând de astăzi, să veniți alături de noi și să vă înscrieți în acest partid.
Acesta va fi partidul cu care vom schimba România în bine”
“Ca să fie toate lucrurile bine făcute, zilele următoare împreună cu ceilalți opt fondatori ai Mișcării România Împreună, vom cere Tribunalului din București retragerea dosarului de înregistrare a Mișcării România Împreună și, de marți încolo, vom fi și noi înscriși în acest partid, în Partidul PLUS.
Acesta va fi partidul cu care vom merge înainte împreună”, a adăugat Dacian Cioloș de pe scena Cinematograful ”Florin Piersic” din Cluj Napoca.
Cu 4 luni înainte de campania pentru europarlamentare
Fostul premier a precizat că înființarea MRÎ a fost atât de mult tergiversată în instanță, că risca să nu poată deveni în timp util un vehicul electoral pentru a putea candida la alegerile europarlamentare din luna mai anul viitor – adică peste 5 luni, în condițiile în care campania electorală începe peste 4 luni.
”Suntem gata să trecem la treabă, însă avem nevoie de acest vehicul politic.
Pentru noi, un partid politic, o mișcare politică nu e un scop în sine, nu ne dorim un partid de dragul de a avea un partid și de a face politică.
Pentru noi, partidul este un instrument, un vehicul prin care să atingem niște obiective pentru România.
Au trecut opt luni de când noi ne organizăm pe teren și acest dosar trenează în Justiție, oameni care nu doresc ca noi să avem acest vehicul încearcă să împiedice, încearcă să facă să treneze acest proces de înregistrare.
Și, dacă mergem în acest ritm, am concluzionat deja de prin septembrie, că riscăm să ajungem în martie, aprilie, mai (2019 – n.r.)și să nu fim în măsură să candidăm la următoarele alegeri care vor avea loc la sfârșitul lunii mai.
Și atunci, în septembrie, am decis să ne gândim la o alternativă.
Și colegi de-ai noștri, care împărtășesc aceleași valori, aceleași principii, oameni anonimi, dar care au vrut să dea o mână de ajutor, au depus o cerere de înregistrare a unui partid politic.
Oameni dintre noi. Astăzi, vreau să vă anunț că acel partid politic este înscris în Registrul partidelor politice din România”, a explicat Dacian Cioloș.