Lovitură de teatru, marți, la audierile  din comisiile parlamentare de specialitate: Florin Cîțu, propus ministru al finanțelor în Guvernul Orban, a primit aviz NEGATIV, deși au fost 19 voturi “pentru” și 19 împotrivă, motiv pentru care premierul desemnat, Ludovic Orban, nu îl va retrage.

Președintele de ședință a anunțat că avizul este negativ deoarece nu a fost întrunită majoritatea necesară pentru adoptarea unui aviz pozitiv.

Votul în comisii este unul consultativ, însă până acum niciun ministru propus nu a fost păstrat de vreun premier desemnat, în guvern, la votul de învesitură din plenul Parlamentului.

Florin Cîțu poate va putea însă merge la votul final din plenul reunit al Parlamentului dacă premierul desemnat Ludovic Orban va încălca această cutumă și îl va păstra în echipă.

Audierea a fost cu scandal, încă din primul minut Cîțu fiind întrerupt de Eugen Orlando Teodorovici, ministrul demis al Finanțelor în Guvernul Dăncilă, care a picat prin moțiune de cenzură, în urmă cu aproape trei săptămâni, pe 10 octombrie.

“Acum citiți?”, l-a întrerupt Orlando pe Cîțu, care își prezenta, pur și simplu, CV-ul.

”Mi-am început cariera la Banca Centrală a Noii Zeelande. În 2003 am venit la BNR, unde am adus modelul de țintire a inflației, care e folosit în prezent. Apoi am intrat în sectorul privat, după care am intrat în politică”, a spus Cîțu în deschiderea prezentării.

Cîțu a continuat: “Guvernul Orban este unul de tranziție. România intră într-o nouă etapă. Exista un singur obiectiv: eradicarea treptată a sărăciei din România. O Românie liberală poate transforma acest vis în realitate. La MFP am fost informat că este o schiță de buget pentru 2019. De acolo vom pleca. Trebuie să luați în considerare că este un buget de tranziție. Vom folosi criteriile de performanță la construcția bugetului pe 2020”.
 
Repatrierea aurului românesc de la Moscova l-a scos din minți pe Teodorovici
 

Florin Cîțu a anunțat apoi că vrea sa facă o comisie, împreună cu BNR, pentru repatrierea aurului românesc de la Moscova: Îmi iau angajamentul că voi face tot ce pot să revigorez, împreună cu guvernatorul BNR și BNR, Comisia comună româno-rusă care are ca obiectiv repatrierea tezaurului din Rusia. Cred că miniștrii de Finanțe de până acum nu au făcut suficient”.Teodorovici a intervenit din nou, nemultumit de ceea ce a zis Cîțu cu privire la aurul de la Moscova.

Premierul desemnat Ludovic Orban, care a fost prezent la audierea de peste o oră, anticipând că Florin Cîțu va fi atacat de PSD, a spus că Transgaz și Transelectrica ar putea fi mutate la Ministerul Finanțelor.
 
“Știu ca exista o directivă europeană care urmează să fie transpusa și trebuie separati producatorul de transportator. Vom lua Transelectrica și Transgaz de la Ministerul Economiei, la Ministerul Finanțelor. Este în analiza. Ne consultam pe aceasta tema”, a spus Orban.
 
Parlamentarii au început să adreseze intrebările, iar când a început să vorbească Adrian Tororan, Teodorovici l-a întrerupt și pe el.
 
Orlando: “Îmi plac curvele, dar nu în politică”
 
La unele întrebări ale altor membri ai Comisiilor reunite, Teodorovici a sugerat în glumă, că Florin Cîțu ar avea deja întrebările, spunând că ”găsește răspunsul la pagina 2”.

Orlando a intervenit, de altfel, la aproape fiecare întrebare adresată de parlamentarii Opoziției.

Unul dintre parlamentari l-a admonestat: “Domnule Teodorovici, cu tot respectul (vă rog să nu mai întrerupeți n.r.). Știu că mereu ați încecat să faceți show. Din respect, va rog sa nu mai întrerupeți colegii”.
 
Răspunsul lui Teodorovici a fost șocant: “V-am mai spus eu, cu mine s-a închis. (…) Îmi plac curvele, dar nu în politică”.
 
Promisiunile lui Florin Cîțu
 
  • Vom elimina supraimpozitarea contractelor part-time, vom elimina complet TVA defalcat. Vom lăsa agenții economici să aleagă dacă vor impozit pe venit sau pe profit;
  • Mă voi lupta cu toate puterile ca nici un cetățean român să nu-și piardă drepturile deja câștigate;
  • Nu am o cifră legată de impactul reorganizării ministerelor și agențiilor guvernamentale, dar fiecare ministru va veni cu propunerea sa;
  • Vrem să modificăm aspectele negative din OUG 114;
  • UE și partenerii nord-atlantici rămân principalii parteneri economici ai României;
  • Vom avea criterii de performanță la construirea acestui buget;
  • La Apărare vor fi cei 2% alocați, dacă e posibil chiar mai mult. La Educație avem o promisiune de a merge către 6%, ca preferință personală vă spun că ar trebui să meargă și spre investiții, nu doar salarii;
  • Deja la Ministerul Finanțelor există o schiță de buget pentru 2020, o vom lua ca bază pentru propunerea noastră de buget
  • Obiectivul meu e de a respecta tratatele semnate de România în UE și de a evita procedurile de infringement, pentru că o asemenea procedură declanșată duce la downgradarea de către agențiile de rating și la creșterea dobânzilor
  • În programul de guvernare există măsuri imediate și măsuri pe termen scurt. Primul obiectiv e rectificarea bugetară. Avem doar datele pentru august, așteptăm datele din septembrie.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version