Guvernul PNL a fost învestit, luni, cu 240 de voturi. Voturilor Opoziței (formată din PNL, USR, PMP, ALDE, UDMR și Grupul Minorităților) li s-au adăugat cele exprimate de 6 parlamentari de la Pro România care l-au trădat pe liderul lor, Victor Ponta, de 5 parlamentari de la PSD care au trădat-o pe Viorica Dăncilă și de câțiva independenți – care au asigurat diferența de voturi necesare învestirii Cabinetului Orban (233 era minimul).
Parlamentarii Pro România care au votat Cabinetul Orban sunt Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Mircea Banias, Georgian Pop, Emilia Meiroșu și Damian Florea.
Orban a venit la votul de învestitură inclusiv cu cei 3 miniștri care au primit aviz negativ de la comisiile parlamentare: Florin Cîţu – propus pentru Ministerul Finanţelor, Ion Ştefan – propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, şi Violeta Alexandru – propusă la Ministerul Muncii.
Componenţa Guvernului Orban:
Ludovic Orban – prim-ministru
Raluca Turcan – viceprim-ministru
Vasile-Florin Cîţu – ministrul Finanţelor Publice
Marcel Ion Vela – ministrul Afacerilor Interne
Bogdan-Lucian Aurescu – ministrul Afacerilor Externe
Marian Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei
Ionel Nicolae Ciucă – ministrul Apărării Naţionale
Virgil-Daniel Popescu – ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
Lucian Nicolae Bode – ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
Nechita-Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Ion Ştefan – ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
Ioan Marcel Boloş – ministrul Fondurilor Europene
Victor Sebastian Costache – ministrul Sănătăţii
Cristina Monica Anisie – ministrul Educaţiei şi Cercetării
Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii
Marian Ionuţ Stroe – ministrul Tineretului şi Sportului
Victoria Violeta Alexandru – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale
Parlamentarii PSD au lipsit, în încercarea de a nu asigura cvorumul, iar ședința să fie amânată până după alegerile prezidențiale. Astfel, nu au fost prezenți nici președinții celor două Camere, Teodor Meleșcanu – Senat și Marcel Ciolacu – Camera Deputaților.
În aceste condiții, ședința de plen a fost condusă de Alina Gorghiu (PNL), vicepreședinte al Senatului.
În sală sunt prezenți însă 241 de parlamentari.
UPDATE 16.20. A început votul deputațlor.
Au votat toți cei 64 de senatori prezenți.
UPDATE 15.53. A început votul senatorilor. Este vot cu bile. Senatorul PSD Eugen Gioancă, înlocuitorul lui Claudiu Manda – care a fost ales europarlamentar – a votat pentru Guvernul Orban. Au votat și deputații PSD Cristina Burciu, Remus Borza, Marius Bota, Elena Hărătău. De la independenți au votat Marian Cucșa, Adrian Dohotaru, Mihăiță Găină.
UPDATE 15.20. Kelemen Hunor: “Ați dorit cu ardoare puterea executivă, pe lângă cea prezidențială. Azi veți primi ceea ce ați cerut. Noi nu așteptăm minuni de la noul guvern. Așteptăm o guvernare responsabilă, respect pentru fiecare om și comunitate. Așteptăm rectificarea de buget și proiectul de buget pentru anul viitor. Dacă nu veți folosi OUG decât în cazuri excepționale, dacă ne veți respecta vă vom respecta și noi. Aveți câțiva miniștri cu aviz negativ, aveți și miniștri care nu au ce căuta într-un guvern de centru dreapta. Răspunderea vă aparține. (…) Vă vom vota azi ca să plecați din port către mare. Suntem pregătiți să vă sancționăm cu o moțiune de cenzură dacă va fi cazul”.
UPDATE. Dan Barna: “Ne așteptăm ca măsurile pe care le-am agreat să devină obiective clare și asumate de guvernul dvs. Sunteți în fața unei mari provocări. Pornim să reparăm România în urma unei guvernări , nu cred că de la Cuza încoace a fost una mai incompetentă. Despre recurul compensatoriu, pentru o mână de persoane cu probleme de corupție., PSD a scos în stradă mii de infractori. Provocarea de a ajunge cât mai repede la alegeri rămâne o temă importantă. Votul de azi al USR este un vot care nu e o garanție că vom rămâne nepăsători”.
UPDATE: Premierul Orban a prezentat programul de guvernare și a asigurat că va adopta rapid rectificarea bugetară, iar în decembrie, bugetul pe anul viitor. Totodată, el a promis că va limita „la maxim” adoparea de acte normative prin ordonanță de urgență.
„Guvernul nostru va readuce raportul dintre Parlament și Guvern așa cum e în constituție. Voi evita la maxim OUG. Voi fi permanent în dialog cu Parlamentul României. Nu putem să mai acceptăm ca doi-trei oameni să adopte acte normative peste noapte. Miniștrii din acest guvern vor fi prezenți la comisii și la grupurile parlamentare”, a spus el.
O altă urgență este cea legată de pensionarea anticipată a magistraților, a adăugat Orban.
El a mai spus că “doar un guvern legitim poate rezolva problema conducerii parchetelor. Nu avem conducători desemnați prin procedura legală”.
“V-o spun din capul locului una din prioritățile noastre este evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene. Execuția la 9 luni relevă un deficit de 2,6%. Luați în calcul faptul că s-au întârziat rambursările de TVA cu trei luni. Nu știm exact care a situația”, a mai spus el.
Ludovic Orban s-a așezat exact pe scaunul pe care stătea până acum premierul Viorica Dăncilă, demisă în urmă cu aproape o lună, prin moțiune de cenzură.
Au fost reclamate probleme cu sistemul electronic de vot: Hărău, Stângă (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Tăriceanu și Simionca, Băișan au spus că nu le funcționează cartelele.
Dar acest lucru nu va afecta însă votul de învestitură, care va fi secret cu bile.
Parlamentarii au ținut un moment de reculegere în memoria fostului parlamentar PD, migrat la PNL, Sorin Frunzăverde, care a murit duminică, de cancer.
Orban le-a mulțumit parlamentarilor prezenți pentru că au venit să sprijine viitorul guvern.
O mulțumire specială pentru Minorități, cărora le-a asigrat că se ține de promisiunile pe care le-a făcut liderul lor, Varujan Pambuccian.