În schimbul celor două funcții importante de premier – pentru Florin Cîțu – și de președinte al Camerei Deputaților – pentru Ludovic Orban -, liberalii au cedat viitorilor parteneri de guvernare USR ministere extrem de importante.

Astfel, oamenii lui Dan Barna și Dacian Cioloș vor primi, pe lângă funcția de președinte al Senatului, 6 portofolii: ale Justiţiei, Transporturilor, Sănătăţii, Fondurilor Europene, Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Numele vehiculate sunt Stelian Ion sau Dragoș Tudorache la JustițieDan Barna sau Cristian Ghinea la Fondurile EuropeneCătălin Drulă la Ministerul TransporturilorVlad Voiculescu la Sănătate și Claudiu Năsui la Economie.

PNL va deține 9 ministere: ale Apărării, de Externe, Finanţelor, de Interne, Educaţiei, Energiei, Agriculturii, Culturii şi Muncii.

Miniștrii favoriți sunt Nicolae Ciucă la Apărare și Bogdan Aurescu la Externe.

UDMR va primi 3 ministere: ale Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Tineretului şi Sportului.

Cel mai probabil, Cseke Attila va fi ministrul Dezvoltării, iar Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Cîțu, premier

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat vineri seară, la finalul negocierilor din această zi purtate la Vila Lac, că PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit asupra structurii Guvernului şi a funcţiilor de conducere din Parlament.

„Am ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte constituirea Guvernului, structura Guvernului şi de asemenea poziţiile care vor fi ocupate de cele trei formaţiuni politice pentru cele mai importante funcţii în stat. Florin Cîţu este candidatul la funcţia de premier, susţinut de PNL, USR PLUS şi UDMR.

 

În ceea ce priveşte cele două poziţii de preşedinte de la Parlament, preşedintele Senatului va aparţine unui candidat din partea USR-PLUS, preşedintele Camerei va aparţine unui candidat din partea PNL.

Doi vicepremieri

Vor fi doi vicepremieri. De asemenea Guvernul va avea 18 ministere, dintre ele 9 vor fi conduse de PNL, 6 conduse de reprezentanţi USR-PLUS şi 3 vor fi conduse de reprezentanţi ai UDMR.

PNL va gestiona Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, rezultat din împărţirea Ministerului Economiei în două structuri distincte, în care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant PNL, Ministerul Agriculturii, Culturii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
 
În cadrul discuţiilor pe care le-am convenit, dincolo de portofolii, important este spiritul de echipă, solidaritatea şi coeziunea în punerea în practică a programului de guvernare, care a progresat”.

Dan Barna: „Am găsit cea mai bună soluție pentru coaliție”.

Dacian Cioloș: „Avem mai multe proiecte pe Justiție, dincolo de a repara ce a stricat PSD, vom merge înainte cu inițiativa Fără Penali în funcții publice. Avem Fondurile Europene – inclusiv PNRR, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Am pus într-un singur minister Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea pentru că e nevoie în economie. Negocierile nu s-au finalizat, mai avem programul de guvernare, dar eu cred că ce a fost mai greu a trecut”.

Kelemen Hunor: „Am avut discuții pentru stabilitate parlamentară. Sunt convins că vom reuși să asigurăm atât investițiile pentru economie, pentru locuri de muncă, educație și sănătate. Noi ne-am asumat să fim alături de colegii noștri la formarea majorității și în guvern”.

Florin Cîțu: „Mulțumesc coaliției pentru încrederea acordată, sunt conștient de această responsabilitate. Mă voi implica pentru a finaliza programul de guvernare cât mai rapid”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version