Audieri de formă, marți dimineață, la Comisia juridică a Camerei Deputaților, pentru Gheorghe Stan, candidatul PSD-ALDE propus la funcția de judecător al CCR.

Concret, președintele comisiei, Nicușor Halici (PSD), dar și Steluța Cătăniciu de la ALDE, au cenzurat și chiar au răspuns întrebărilor PNL și USR în locul lui Gheorghe Stan, candidatul alianței la putere.

Ei au invocat că întrebările sunt prea complexe sau ”batjocoritoare”.

”Câte articole are Constituția României?”, l-a întrebat pe Stan deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției.

”E batjocoritoare întrebarea. O ducem într-o zonă mult prea jos”, a replicat Halici.

Florin Roman (PNL), ia adresat și el o întrebare lui Stan: “Vă asumați politic această candidatură?”.

Halici a sărit din nou, ca ars, comentând că “nu suntem la un examen aici”.

Roman i-a replicat: “Dacă aveți răspuns la întrebări, domnul de ce a mai venit aici?”.

Gheorghe Stan a răspuns, într-un final: “Am 20 și ceva de ani de carieră, nu am făcut parte din nici o formațiune politică, am acceptat această provocare și cred că expertiza mea va fi în beneficiul unei CCR imparțiale”.

Steluța Cătăniciu (ALDE) a simțit nevoia să îi ia și ea apărarea lui Stan, cerând să nu i se mai pună întrebări: “Nu vreau să adresez nici o întrebare, dar observ că pe dl Stan unii dintre noi îl hărțuim, ar trebui să punem punct acestei mascarade”.

Cătălin Predoiu a intervenit: “Să accepți un post din partea PSD mi se pare o chestiune discutabilă”.

Stelian Ion (USR): “Având în vedere Decizia 2/2012 prin are CCR a spus explicit că recomandările MCV sunt obligatorii pentru România, care e opinia sa cu privire la raportul dintre Comisia de la Veneția și CCR? Mai exact, pot să le ia în considerare sau pot ignora recomandările Comisiei de la Veneția?”.

Gheorghe Stan: “Tot ce emite MCV sau Comisia de la Veneția sunt recomandări, NU au caracter obligatoriu”.

Stelian Ion: “Care este explicația ascensiunii dvs. profesionale fulminante, din 2008 până în 2009 ați reușit performanța de a ajunge de la un parchet de judecătorie la PÎCCJ?

Halici a intervenit din nou, spunând că întrebarea este ”dincolo de rea intenție”.

Stan a răspuns că “toate gradele le-am luat în baza concursurilor”.

O altă întrebare: “Care sunt prevederile constituționale legate de minorități?”.

Gheorghe Stan: Un jurist învață cum să interpreteze legea. Nu am constituția în față să spun exact care e articolul.

La finalul ședinței care a durat jumătate de oră, s-a trecut rapid la vot, iar Comisia a adoptat raport pentru validarea candidaților cu 25 de voturi “pentru” și 2 abțineri.

Raportul va merge în plenul Camerei Deputaților, pentru votul final.

Cine este Gheorghe Stan

Gheorghe Stan a fost adjunctul lui Lucian Netejoru la șefia Inspecției Judiciare, iar ministrul revocat al Justiției, Tudorel Toader, le-a prelungit amândurora mandatele printr-o Ordonanță de urgență adoptată de Guvernul Dăncilă la sfârșitul lunii august 2018.

Netejoru și Stan și-au primit, astfel, plata pentru declanșarea mai multor acțiuni disciplinare împotriva procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, pe care Tudorel Toader a reușit să o revoce cu ajutorul CCR, președintele Klaus Iohannis semnând în 9 iulie 2018 decretul prin care DNA a fost decapitată.

Mai mult, Secția specială a cerut de 4 ori DNA să-i predea dosarul Tel Drum, în care Dragnea este acuzat de fraudarea a 20 de milioane de euro din fonduri europene și a 31 de milioane de lei reprezentând cofinanțare din bugetul de stat.

Șefii Secției speciale sar în apărarea OUG 7. Opt magistrați vizați în dosarul Tel Drum

În ianuarie anul acesta, Gheorghe Stan a fost ales de CSM în funcția de șef al Secției speciale, înființată în octombrie anul trecut și devenită autonomă anul acesta, prin scandaloasa OUG 7.

În prima sa declarație în această funcție, Stan a trântit o minciună gogonată, și anume că înființarea Secției speciale a fost aprobată de Comisia de la Veneția.

Minciuna lui Stan, în vizorul CSM: Inspecția Judiciară, în control la Secția specială

Adjuncta lui Stan, Adina Florea, o cercetează penal pe Kovesi în două dosare, iar în unul dintre ele dispusese măsura controlului judiciar, care însă a fost eliminat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Adina Florea îi va lua locul lui Stan la șefia Secției speciale de anchetare a magistraților, după ce acesta va deveni judecător la CCR.

CV-ul lui Stan:

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2025 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version